Vijesti 30.06.2021.

Voda zagađena na svih sedam kupališta na Vrbasu i Vrbanji

ČITANJE: 2 minute

Na svih sedam kupališta na Vrbasu i Vrbanji, analiziranjem vode uočen je veliki broj bakterija, zbog čega voda nije bezbjedna za kupanje, potvrdili su za “Nezavisne” iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Zdravstveni inspektor je sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske izvršio uzorkovanje vode za kupanje na rijekama Vrbas i Vrbanja, a prema nalazima i mišljenju Instituta gdje je i rađeno ispitivanje zdravstvene ispravnosti, rezultati su pokazali da je voda neispravna na sedam kupališta.

To su sljedeća kupališta na Vrbasu: “Slap” u Novoseliji, kupalište “Sitari”  u Ulici od Zmijanja Rajka, kupalište “Abacija”  u Ulici Tihomira Tihe, kupalište “Zelena” u Ulici carice Milice, kao i kupalište „Borik” u Ulici Save Kovačevića.

Osim na Vrbasu, voda je takođe neispravna i na kupalištima na rijeci Vrbanji, a to se odnosi na kupališta „Žuti most” i “Zeleni vir”  u naselju Vrbanja.

“Na sedam kupališta na kojima su uzeti uzorci vode, zbog povećanog broja bakterija voda se ne može smatrati bezbjednom za kupanje”, kazali su iz ovog odjeljenja.

Ističu da su, kao i ranijih godina, uzorci vode za kupanje na Vrbasu i Vrbanji pokazali su da je voda neispravna, te da nije bezbjedna za kupanje.

“Ove godine, vjerovatno zbog niskog vodostaja nijedan uzorak nije ispravan”, rekli su iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Za razliku od kupališta, voda u otvorenim bazenima “Aquana” i “Fortuna” je, kako navode, ispravna.

“Kada su u pitanju bazeni za kupanje, zdravstveni inspektori su izvršili kontrolu na otvorenim bazenima ‘Aquana’ i ‘Fortuna – žute zgrade’, te je tom prilikom utvrđeno da se voda redovno kontroliše u Institutu za javno zdravstvo i da su rezultati ispitivanja zadovoljavali propisane parametre vode za kupanje na bazenima”, zaključili su iz ovog odjeljenja.

Bez obzira što voda nije za kupanje, na svim kupalištima se mogu vidjeti građani koji spas od vrućine traže na obalama Vrbasa i Vrbanje.

Jedan od građana, Marko P. ističe da se već godinama kupa na banjalučkim kupalištima.

“Voda je već godinama zagađena na kupalištima na Vrbasu, bar tako tvrde ispitivanja, ali ja se ipak kupam. Ne brinem se ću kupanjem na ovim kupalištima ugroziti svoje zdravlje”, rekao je Marko P.

Podsjećamo, i proteklih godina, voda za kupanje na kupalištima je bila neispravna, a iz Odjeljenje za inspekcijske poslove su upozoravali stanovništvo da je voda lošeg kvaliteta na kupalištima Vrbasa i Vrbanje.

Kupališta koja nisu bezbjedna za kupanje

– “Slap” u Novoseliji

– “Sitari” u Ulici od Zmijanja Rajka

– “Abacija” u Ulici Tihomira Tihe

– “Zelena” u Ulici carice Milice

– “Borik” u Ulici Save Kovačevića

– “Žuti most” u naselju Vrbanja

– “Zeleni vir” u Vrbanji

(A.M.)