Vijesti 21.03.2016.

“Vode srpske”: Od danas obilježavanje svjetskog dana voda

ČITANJE: 2 minute
voda zemlja

Javna ustanova “Vode Srpske” danas i sutra će nizom aktivnosti obilježiće 22. mart – Svjetski dan voda.

Manifestacija počinje danas u Zvorniku kada će u Osnovnoj školi “Sveti Sava” učenicima biti podijeljen edukativni materijal, a osim rukovodstva ustanove, prisustvovaće i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, najavljeno je iz “Voda Srpske”.

Potom je planiran obilazak lokacije Visoč na savskom nasipu kod Bijeljine, gdje će se direktor “Voda Srpske” Milan Kikić i narodni poslanici obratiti javnosti.

Na radnom skupu povodom Svjetskog dana voda, koji će biti održan sutra u Etno-selu “Stanišići”, učestvovaće delegacije institucija Republike Srpske, Federacije BiH i BiH nadležnih za ovu oblast.

Predviđeno je da u okviru skupa bude održan niz prezentacija iz oblasti zaštite voda i zaštite od voda.

Ujedinjene nacije usvojile su 1992. godine rezoluciju prema kojoj se svake godine širom svijeta 22. marta obilježava Svjetski dan voda. UN žele da utiču na svijest čovječanstva o značaju zaštite voda i ukažu na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima svijeta.

-Naše područje izuzetno je bogato vodom i obiluje neiskorištenim potencijalima koje je potrebno integrisati u buduće projekte održivog razvoja- navodi se u saopštenju.

Prema podacima Svjetske banke, BiH je zemlja sa najvećom količinom vode za piće po glavi stanovnika u svijetu.

Ona je sedam puta bogatija od NJemačke po obnovljivim izvorima vode za piće, a po ukupnom vodnom bogatstvu prva je u regionu i sedma u Evropi.

BiH je bogatija od Kine, Francuske, NJemačke, Japana, SAD i mnogih drugih razvijenih zemalja.

Tema Svjetskog dana voda 2016. je “Voda i poslovi”, jer skoro svi poslovi zavise od vode i onih koji obezbjeđuju njenu sigurnu isporuku. Danas više od 1,5 milijardi ljudi u svijetu obavlja poslove koji su u vezi sa vodom.

Racionalna i održiva upotreba vode u svijetu može znatno da utiče na usporavanje klimatskih promjena, na dalji razvoj poljoprivrede, proizvodnju zdrave hrane, razvoj zdravstva i energetskog sektora.

(Agencije)