Region 05.10.2021.

VODENI TOPOVI I SUZAVAC: Žestoki sukobi demonstranata i policije u Ljubljani

ČITANJE: 2 minute

Iako se činilo da je policija uz pomoć vodenih topova i suzavaca uspjela razbiti antivladine proteste u Ljubljani, kako noć odmiče sukobi se se na ulicama glavnog grada Slovenije pojačavaju.

Portal 24ur javlja kako se struktura učesnika demonstracija dramatično promijenila. Sada su na ulicama većinom mlađi muškarci u tamnoj odjeći, sa maskama i kapuljačama koji su vidno raspoloženi za nerede, prenosi Klix.

“Neki nose granitne kocke u rukama”, javljaju slovenački mediji.

Grupe demonstranata i dalje su razbacane po centru grada, a miris suzavca širi se i iz pravca Kongresnog i Prešernovog trga, a turisti pitaju domaće šta se dešava večeras u Ljubljani.

Demonstranti su naglasili da je ovo protest protiv uslova PCT (vakcinisanih, prebolio, testiran) i protiv vlade koju vodi Janez Janša.

https://twitter.com/TinaHacler/status/1445430404228521991?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1445430404228521991%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.klix.ba%2Fvijesti%2Fdemonstranti-u-ljubljani-ne-odustaju-od-sukoba-s-policijom-suzavci-se-sire-gradom%2F211005189

Večeras je suzavac bačen i u prostorije N1 televizije u Ljubljani, a demonstranti su razbili staklo na ulaznim vratima pri pokušaju da uđu u redakciju ovog medija zbog čega je nakratko prekinut program uživo.

Inače, u svjetlu najave novog masovnog protesta protiv vladinih mjera u Ljubljani, prije samita EU – Zapadni Balkan, koji počinje sutra, Vlada Slovenije je prvi put u historiji nezavisnosti aktivirala član 9. Zakona o policijskim dužnostima i ovlastima.

To znači da će policijski službenici upozoriti ljude koji izađu na proteste, a u slučaju nepoštivanja uputa mogu djelovati silom. To znači sve isto kao ranije, samo što u ovom slučaju nije potrebno prethodno nasilje za poduzimanje policijskih radnji.

(SB)

Oznake: protest, slovenija