Vijesti 01.02.2017.

“Vodovod” Banjaluka dobija imovinu vrijednu 48 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Seoski vodovodi u naredne dvije godine trebalo bi da pređu u nadležnost “Vodovoda”, a po svemu sudeći, to neće biti ni malo lagan posao.

Ovo komunalno preduzeće treba da preuzme brigu o skoro 800 kilometara mreže, nakon što je Skupština usvojila odluku da se reformiše Centar za razvoj i unapređenje sela, koji je vodio računa o vodosnadbevanju ruralnih krajeva.

Prema podacima Centra, vrijednost vodovodne mreže, infrastrukture, mašina i druge imovine, koju će prepustiti preduzeću, je oko 48 miliona KM.

Draško Ilić, direktor Centra za unapređenje poljoprivrede i sela, ocjenjuje da će ovaj transfer biti dug i težak posao, jer je reč o velikom sistemu vodosnabdevanja.

-Čeka nas puno posla, jer je, u zadnje vrijeme, većina vodovoda građena ubrzano, a tehnička dokumentacija i mnoge druge stvari to nisu pratile. Imali smo nekoliko sastanaka sa Vodovodom- razgovarali smo o toj dokumentaciji, kao i o trenutnom stanju i potrebama. Međutim, to nije dovoljno da ovo preduzeće samo tako preuzme mrežu- navodi Ilić.

On smatra da će u tom poslu ključan biti ugovor koji će “Vodovod” definisati sa Gradskom upravom i gradonačelnikom, jer sa preuzimanjem mreže, preduzeće dobija i obavezu upravljanja i održavanja.

Ilić je istakao da se mreža sigurno neće moći parcijalno prenositi sa Centra na “Vodovod”, jer bi, u tom slučaju, bilo nemoguće planirati bilo kakve radove i nadležnosti.

-Sljedećim potezom ćemo dogovorili da li da pripremimo kompletnu tehničku dokumentaciju i da li da zajedničkom komisijom popišemo osnovna sredstva- navodi Ilić.

On procjenjuje da će za održavanje seoskih vodovoda, izmirivanje obaveza, troškove za zaposlene radnike, “Vodovod” godišnje biti opterećen sa oko 1,7 miliona maraka.

Branka Ristić, portparolka “Vodovoda” kaže da su tek počeli pregovore u vezi s primjenom Odluke o javnom vodovodu i javnoj kanalizaciji prema kojoj preuzimaju upravljanje i održavanje vodovode s lokalnih izvorišta od Centra, te da će više informacija imati u narednom periodu.

I gradonačelnik Igor Radojičić je kratko potvrdio da je krajnji rok za prenos nadležnosti dvije godine, te da, zasada, ne može da precizira kada će taj proces biti završen.

Dvije cijene vode

U Centru za unapređenje i razvoj poljoprivrede navode da će jedan od problema, kada Vodovod preuzme mrežu, biti i taj kako definisati cijenu vode na seoskom području, jer se ona sada razlikuje od one koju pokriva “Vodovod”.

-Cijena na ruralnom području za jedan metar kubni iznosi 0,5 KM, a cijena u gradu je veća. Pitanje je ko će pokrivati tu razliku-navode u Centru.

(EuroBlic)