Vijesti 03.03.2017.

Vodovod se useljava u zgradu ZIBL-a

ČITANJE: 2 minute

Račune za vodu Banjalučani bi uskoro mogli da plaćaju u prostorijama ZIBL-a.

Kako ATV saznaje, Vodovod namjerava da kupi  dio zgrade ZIBL-a u srcu grada. Iako direktorka Vodovoda, Branka Trninić, još ne bi da otvori sve karte, jer čeka odluku Upravnog odbora, v.d. direktora Zavoda,  Mile Mitrović, to, očigledno, smatra dobrim rješenjem.

“Zavod će da ustupi dio svog prostora Vodovodu koji je trenutno neiskorišćen, a nismo bili ni u prilici da ga iznajmimo, nije bilo potrebe za tim. I na bazi tih pregovora se vodi računa da to bude jedan zametak budućeg komunalnog holdinga”, rekao je Mile Mitrović, v.d. direktora Zavoda za izgradnju Banjaluka.

“To je izuzetno dobra lokacija i ne znam ko ne bi iskazao interes za takvu lokaciju”, kazala je Branka Trninić, direktor “Vodovoda” Banjaluka.

Prodaja dijela imovine ZIBL-a jedan je od zadataka radne grupe, koju je imenovao gradonačelnik Igor Radojičić. Cilj im je spas, ove nekada,  referentne ustanove.

U ZIBL-u su trenutno spremni da na prodaju ponude dvije etaže, prizemlje i prvi sprat. Kažu da svaka etaža  ima otprilike 360 kvdrata. Kolika je vrijednost tih kvadrata za sada ne znaju, a za njihovu procijenu pobrinuće se stručna lica.

Koliko god miliona da se slije u kasu, radnici i dobavljači prvi su u redu za izmirnje dugovanja, kaže Mitrović. Ni sam više ne zna o kolikom minusu se radi, ali uzda se u pomoć grada, čiji je prvi čovjek, kako tvrdi, odlučan u namjeri da Zavodu skrati muke.

“On se mora reorganizovati, finansijski  restrukturisati, riještiti problem svojih starih dugova, smanjiti broj zaposlenih i naći svoje mjesto na tržištu”, rekao je  Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Radnike niko ništa ne pita, samo čujemo da se nešto u firmi sprema, kažu sindikalci ZIBL-a. Ostalo ih je pedestak, a plate mjesecima nema.

“Sad već ulazimo u deseti mjesec i nemamo nikakva primanja. O toplom obroku i prevozu da ne pričam, tu već možemo reći godinama mjerimo taj nedostatak. Sindiakt kao sindikat boriće se za članove svoje sindikalne organizacije i tražiće od radne grupe da dobije na uvid da li će biti viška radnika i eventualnog otpuštanja. Borićemo se po tom pitnaju, ni jedan radnik nije višak”, kazala je  Andjelka Buzadžija, predsjednik sindikata ZIBL-a.

Manje prostora, radnika, ali i posla – čini se da su gradski oci  zacrtali da, malo po malo,  ZIBL  svedu na omanju, gradsku službu.  Sve to pravdaju zahtjevima tržišta i poručuju – spasavamo što se spasti da.

(ATV)