Vijesti 07.02.2017.

„Vodovod“ širi mrežu: Odzvonilo bazenima i slabom pritisku u deset banjalučkih ulica

ČITANJE: 2 minute

Programom uređenja građevinskog zemljišta u ovoj godini za izgradnju vodovodne mreže planirano je 650.000 KM.

Od toga, 350.000 KM biće utrošeno za izgradnju vodovoda u ulicama: Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Prištinskoj, Bilećkoj, Branka Grpčića, Franca Šuberta i Đorđa Jovetića.

Vodu bi trebalo da dobiju i stanovnici ulica: Dujka Komljenovića, Braće Kukrika, Tuzlanska, krak do Društvenog doma u Potkozarju i dio Tunjica.

Ruško Petković, predsjednik MZ Petrićevac, kaže da je sadašnja mreža u Ulici Aleksandra I Karađorđevića loša, jer su mještani sami kopali bazene i priključivali se.

– Ta mreža nije adekvatna i nema dovoljno kapaciteta, pa sve treba iznova raditi. Ulica ima mnogo ogranaka, ljudi se konstantno naseljavaju i primorani su da jedni od drugih, preko bazena, „posuđuju“ vodu-kaže Petković i dodaje da bi vodovodna mreža trebalo da bude izgrađena u dužini od dva i po kilometra.

Prema riječima Vite Pejakovića, predsjednika MZ Ada, novu vodovodnu mrežu u dijelu Tuzlanske i Ulice Dujka Komljenovića, mještani su trebali da dobiju još pretprošle godine.

-Prvo je bilo planirano da voda u ove ulice stigne 2015. pa onda 2016. godine. Nadležni su kukali da nemaju novca, što je, kažu, bio jedini razlog zašto nije izgrađena vodovodna mreža. Prošla vlast, u četvorogodišnjem mandatu, nije uradila ništa po tom pitanju i nadam se će nova garnitura to da riješi-kaže Pejaković i dodaje da bi vodu trebalo da dobije šezdesetak domaćinstava.

Oni se, trenutno, vodom snabdijevaju sa ponirskih izvora, a često se dešava da, zbog slabog pritiska, slavine ostanu suve.

– I postojeća mreža je stara više od 40 godina i potrebna joj je hitna rekonstrukcija. Do sada su cijevi zamjenjene samo u Ulici Cara Konstanitna, a neophodno je da se mreža obnovi i u dijelu Bulevara Stepe Stepanovića i Vida Nježića- pojašnjava Pejaković.

Programom uređenja gradskog građevinskog zemljišta za ovu godinu, 300.000 KM planirano je za izmještanje vodovoda Rekavice-Kola, Rekavice-Blagojevići, Piskavica, te vodovoda Gornja Piskavica i Jaruge– Talići.

Repovi od prošle godine

Od prošlogodišnjeg plana, ostalo je da se završe vodovodi u Česmi-krak kod rezervoara, te u ograncima Kosovske i u Ulici Braće Miletić, za koje su ugovori sa izvođačima potpisani krajem prošle godine.

U 2016. godini izgrađena je sekundarna vodovodna mreža u ogranku ulica Tešana Podrugovića, Vida Nježića, u naselju Novakovići, primarna vodovodna mreža Piskavica–Talići–Jaruge i u Radosavskoj, te gradski vodovodni sistem distributivne mreže u MZ Piskavica.

(EuroBlic)