Vijesti 27.08.2016.

Vodu dobilo 150 domaćinstava na Manjači

ČITANJE: 3 minute

Puštanjem u rad vodovodnog podsistema “Vulini” u petak je obezbijeđeno snabdijevanje vodom za 150 domaćinstava na Manjači kod Banjaluke.

Vodovod su simboličnim odvrtanjem česama iz kojih je potekla voda sa novoizgrađenog vodovoda u zaseoku Božići otvorili predsjednik RS Milorad Dodik, kandidat SNSD-DNS-SP za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić i gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Desetinama okupljenih mještana Gavranović je poručio da se neće stati na ovome i da će voda stići i do drugih sela. On je istakao da je u podsistem “Vulini” uloženo oko 1,13 miliona KM, a riječ je o dijelu projekta vodovoda “Banjica”.

– Ovo je veoma značajno jer od danas voda dolazi u 150 domaćinstava u zaseocima Vulini, Lokvari i Dujakovci. Njih još 30 dobiće vodu čim završimo pumpnu stanicu čija izgradnja će početi u narednih deset dana, za šta je grad obezbijedio 50.000 maraka – kazao je Gavranović.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić kazao je da vodovodni sistem “Banjica” treba da pokrije sva naselja na ovom prostoru.

– To je ukupno oko 140 kilometara vodovoda, a mi smo do sada uradili više od 130 kilometara. Ovo je samo dio velikog projekta vodovodnog snabdijevanja seoskog područja Banjaluke u koji je do sada uloženo oko 13 miliona KM – rekao je.

On je naglasio da bi u narednih mjesec i po trebalo da bude završena izgradnja pumpne stanice za Gornje Lusiće, zaselak koji se nalazi na najvišoj tački nadmorske visine.

Radojičić je naglasio da sve ono što Manjača nije imala u bivšoj Jugoslaviji, sada je dobila sa Srpskom.

– Manjača je dobila put, vodu i sve ostalo. Na nama je da gledamo u budućnost i da završimo vodovod do svih domaćinstava koja se nalaze u visinskim područjima, a njih ima i u Karanovcu, Česmi i Piskavici – rekao je Radojičić.

Dodik je poručio da stanovnici Manjače zaslužuju bolje uslove života i da mu je drago što će novi vodovod doprinijeti tome.

– Sve što je komunizam uskratio Manjači, a SDS slagao, kada je imao ono nešto malo vlasti, mi iz SNSD-a smo to uradili putem gradske vlasti i Vlade RS. Danas je Manjača sređena i obogaćena infrastrukturnim objektima, putnom mrežom i vodom i ovdje se stvaraju najvažniji uslovi života – kazao je Dodik dodavši da ga posebno raduje to što se mladi sa Manjače koji su odselili u grad polako vraćaju, grade vikendice, a neki i ostaju da žive ovdje.

Veselje

Za mnoštvo okupljenih mještana i goste organizovan je ručak i narodno veselje, a za dobru atmosferu pobrinula se grupa “Sinovi Manjače”.

– Našim mukama konačno je došao kraj. Nećemo više piti kišnicu, a najviše nas raduje to što će naša djeca imati bolje uslove za život – poručili su mještani ne krijući zadovoljstvo zbog otvaranja vodovoda.

(Glas)