Vijesti 04.10.2016.

Vodu imaju samo kada padne kiša

ČITANJE: 3 minute

Mještani gornjeg dijela Česme skoro 10 godina, zbog neizgrađene vodovodne mreže, gledaju u nebo kada će pasti kiša kako bi bunare u svojim dvorištima napunili vodom.

Marko Timarac, mještanin Krčmarica, koje pripadaju najvišem dijelu Česme, koji nema vodu, kaže da je taj cijeli kraj bez vode i ako nemaju kiše onda nemaju ni vode.

“Bojim se da u skorije vrijeme nadležni neće ni riješiti ovaj problem, a toliko smo blizu grada”, priča Timarac.

Dodaje da im mjesna zajednica često pomogne u nabavci cisterne za vodu, koju plaćaju četiri marke po kubiku.

“Svi mještani imaju bunare, jer im je to jedini način da imaju bilo kakvu vodu. Za svake izbore dobijemo obećanje da će konačno biti riješeno ovo pitanje, ali nikada ništa”, kaže Timarac.

Smatra da ima dosta načina da se riješi taj problem i da treba samo volje i novca. Zdenka Đukić iz tog naselja, majka dvoje male djece, već sedam godina živi ovdje.

“Zamislite samo kako je nezgodno kada malo dijete ne možete okupati jer nemate vode. Ove godine je i dobro, bilo je dosta kiše pa su bunari bili prilično puni stalno, ali opet mi tu vodu ne možemo koristiti za piće jer je to ipak kišnica”, ističe Đukićeva i dodaje da vodu za piće kupuju iz cisterne.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma, kaže da veliki dio tog naselja nije prikriven vodovodnom mrežom.

“Godinama pokušavamo da riješimo ovaj problem i to prilično sporo ide, jer ti radovi traju skoro 10 godina i još nisu završeni”, ističe Maličević.

Pomak, kako kaže, jeste napravljen, ali još je ostalo oko 400 domaćinstava koja još nisu pokrivena vododovodnom mrežom.

“I još uz to graničimo s opštinom Laktaši  i MZ Priječani, koji isto s ovog područja moraju da riješe svoje vodosnadbijevanje”, kaže Maličević.

Dodaje da zajedno sa ta dva mjesta ukupno računaju da oko 500 domaćinstava nema vode. Povodom ovog problema nedavno se sastao s predstavnicima opštine Laktaši, jer ni oni svoj problem ne mogu da riješe drugačije osim da se priključe na vodovod koji ide iz pravca Česme.

“Na sastanku smo se dogovorili da opština Laktaši i naselje Česma zajedno rade na rješavanju pitanja vode”, pojasnio je Maličević.

Dodao je da čitava investicija košta oko milion i po maraka.

“Priključak na vodovodnu mrežu košta 700 KM, a u pitanju je oko 500 kuća, i kada se sve uzme u obzir dođemo do zaključka da bi se samo priključcima ovi radovi u velikoj mjeri otplatili. Stvarno je apsurdno da ljudi u 21. vijeku dobijaju vodu i nezamislivo je da mi koji smo šest kilometara od centra nemamo vodu, bez koje se stvarno ne može”, ističe Maličević.

Izrazio je nadu da će u budžetu za sljedeću godinu biti izdvojena sredstva za rješavanje tog problema.

“Razumijemo da je Banjaluka evropski grad i da se mora razvijati, ali ne možemo shvatiti da se samo centar razvija, a mi na perifernom dijelu grada doslovno čekamo kišu da bismo imali vodu”, naglasio je Maličević.

Treća zona na čekanju

U Odjeljenju za komunalne, stambene poslove i poslove saobraćaja rekli su da je područje Česme podijeljeno u tri visinske zone, te da se proteklih godina radilo na uspostavljanju stabilnog vodosnabdijevanja prve i druge zone.

“Uskoro bi trebalo da počne izgradnja dijela sekunadarne mreže i buster stanice s potisnim cjevovodom za drugu visinsku zonu. Idejni projekat je urađen i za treću zonu, gdje se nalaze i najviši dijelovi naselja, a do kraja godine trebalo bi da bude urađena i projektna dokumentacija za tu zonu. Sama realizacija, odnosno izgradnja sistema zavisiće od finansijskih sredstava”, pojasnili su u Odjeljenju.

(Nezavisne)