Politika 07.09.2018.

VOJIN MITROVIĆ: Kao poslanik insistiraću na stvaranju ambijenta za bolji život svih građana

ČITANJE: 3 minute

Na oficijelnom početku predizborne kampanje, svoju kandidaturu za poslanika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine obznanio je i Vojin Mitrović, nosilac liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata za Predstavnički dom BiH u Izbornoj jedinici 2. 

U razgovoru za portal opcija.net, Mitrović je označio prioritete na kojima će insistirati ukoliko dobije poslanički mandat na bh. nivou u naredne četiri godine.

“Prije svega, zalagaću se za usvajanje i poštovanje zakona koji će doprinjeti razvoju sveukupnog društva, kako Republike Srpske, Federacije, tako i BiH, ali ne na štetu interesa RS”, rekao je Mitrović.

On je, kao privrednik, izdvojio i  stvaranje poslovnog ambijenta “koji će u prvom planu imati afirmaciju i korištenje privrednih, ljudskih i drugih resursa, a sve u svrhu boljeg života svih građana”.

“U tom kontekstu, važno je i rješavanje saobraćajne i druge infrastrukture koja će olakšati povezivanje RS i BiH sa EU i ostatkom svijeta, što je pretpostavka za strana ulaganja. Tu je i zaštita domaće proizvodnje, a prije svega poljoprivredne proizvodnje, kao jedne od glavnih grana privrede RS, prema uvozu iz EU i svijeta. Osim toga, zagovaraću finansijsku podršku privredi i društvu po najpovoljnijim uslovima”, ističe Mitrović.

Osim ekonomskih pitanja, on ističe da je svjestan važnosti unutrašnjih i inostranih poslova za funkcionisanje jedne zemlje.

“Kada je o tome riječ, naglasio bih značaj bezbjednosti svih građana i pravovremeno preduzimanje aktivnosti za zaštitu života građana, kako RS, tako i BiH.  Što se tiče spoljne politike, ona mora biti usmjerena na saradnju sa susjedima i svijetom, ali ne na štetu RS u okviru BiH”, kaže Mitrović.

Zanimljivo je da je nosilac konkurentske liste SDS-a u istoj izbornoj jedinici još jedna prepoznatljiva osoba domaćeg političkog života – Obren Petrović. Vojin Mitrović navodi šta smatra bitnim razlikama između njih dvojice.

“Ključne razlike, prije svega, proizlaze iz činjenice da potičemo iz vodećih stranaka dva bloka, čije su političke platforme bitno različite, kako formalno, tako i suštinski. Tu su i personalne razlike, koje su proistekle tokom obrazovanja, jer je moj pristup politici i životu izgrađen na temeljima principa zasnovanih na tehničkim, realnim vrijednostima rada u privredi, dok je kod ovog političkog protivnika, po mom mišljenju, takav odnos proistekao iz bavljenja politikom i društvenim djelatnostima”, ističe Mitrović.

Nosilac liste SNSD-a u IJ 2 za Parlamentarnu skupštinu BiH zaključuje da ne postoji nijedan razlog da birači ovo izborno nadmetanje posmatraju kroz prizmu rivaliteta između njegovog grada, Bijeljine, i Doboja. Ističe da je važniji odnos sa vrhom RS i da je tu u prednosti nad protivkandidatom.

“Do prije nekoliko mjeseci nije bila izražena spremnost lokalne vlasti Doboja da sarađuje sa vlašću na nivou RS i traži njenu podršku. U sadašnjim uslovima, nemoguće je ostvariti razvoj lokalne zajednice bez saradnje sa republičkom vlašću i predsjednikom RS. Tek u posljednjim mjesecima ostvareni su izvjesni pomaci u toj saradnji, tako da se osjeti implementacija pojedinih investicija u gradu Doboju. Vlada RS jednako posmatra sve lokalne zajednice, bez obzira ko je na vlasti na lokalnom nivou”, poručuje Mitrović.

(opcija.net)

Oznake: Vojin Mitrović