Vijesti 02.09.2018.

VOJNA VJEŽBA NA MANJAČI Majkić: Građani Srpske opravdano strahuju; Jerinić: Nigdje u BiH neće se koristiti bojeva municija

ČITANJE: 2 minute

Predsjedništvo BiH trebalo bi do kraja mjeseca da donese odluku u vezi sa održavanjem vojnih vježbi u BiH za iduću godinu, pa tako i na Manjači.

Prašinu oko održavanja vježbe na vojnom poligonu Manjača podigle su spekulacije da bi u toj vojnoj vježbi, u kojoj bi trebalo da učestvuju pripadnici Oružanih snaga BiH i NATO, mogla da bude korištena municija sa osiromašenim uranijumom.

U Predsjedništvu BiH i Ministarstvu odbrane BiH u potpunosti odbacuju takvu mogućnost, tvrdeći da je izvjesno da bi se vojna vježba sa upotrebom municije mogla održati u Tuzli i na poligonu u Glamoču, a da na Manjači budu samo ljudstvo i helikopteri.

– Ono što je sigurno jeste da se nigdje u BiH neće koristiti bojeva municija, odnosno sa osiromašenim uranijumom, jer niko nije toliko neodgovoran i neozbiljan da bi tako nešto dozvolio – izjavio je nedavno za Srpskainfo zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić.

Međutim, član parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže za Srpskainfo da građani Republike Srpske, pogotovo Banjaluke imaju razloga za strah.

– Rekli su da neće biti gađanja municijom sa osiromašenim uranijumom, ali avioni A-10 koji će se koristti u toj vježbi nikada nisu koristili drugu vrstu municije. Sve to djeluje neuvjerljivo i mislim da će to izazvati veoma burnu reakciju jasvnosti, jer nama koji smo preživjeli bombardovanje municijom sa osiromašenim uranijumom, ne treba da i u miru proživljavamo tako nešto – kaže Majkićeva.

Ona podsjeća da je odluka o vojnoj vježbi na Manjači već donesena i da se sprovodi u prvoj fazi obukom i pripremom vojnika za njeno izvođenje.

– Za drugu fazu za sljedeću godinu odluka bi trebalo da se donese do kraja septembra. Sumnjam da neće biti donesena, jer sve dosadašnje odluke koje su vezane za to su bez ikakvih problema usvajane. Srpski član Predsjedništva BiH je sada zakasnio sa bilo kakvom reakcijom, on je to trebalo da uradi kada se i donosila odluka u Americi, gdje su bili prisutni srpski oficiri i njegovi članovi kabineta. Sve ostalo je zakašnjela reakcija i treba da budemo spremni na sve što nam se može dogoditi i na posljedice koje će biti – istakla je Majkićeva.

(srpskainfo)