Vijesti 03.05.2021.

VOJNA VJEŽBA: Prvi američki helikopteri stigli u Tuzlu, na Manjači i u Glamoču od 17. maja

ČITANJE: 1 minuta

U zračnu luku Dubrave kod Tuzle danas su sletjeli prvi američki vojni helikopteri u okviru bilateralne vježbe Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD.

“Radi se o prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije KoV SAD, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj”, saopštava Ministarstvo odbrane BiH, prenosi Glas Amerike.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se radi o helikopterima koji se prije svega koriste za prevoz vojnika i opreme, te dodaju da će u narednim danima sletjeti i preostali helikopteri koji će učestvovati u vježbi Brzi odgovor 21.

Krajem prošlog mjeseca, u BiH je ušao i prvi konvoj američkih vojnih vozila koji će također učestvovati u vježbi. Radi se vozilima sastava 21. komande za podršku američkih oružanih snaga u Evropi, navelo je Ministarstvo odbrane.

Vježba “Brzi odgovor 21” zajednički je vježbovni događaj OS BiH i SAD-a, a realizirat će se od 17. maja do 2. juna 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerordoma “Dubrave” kod Tuzle. Posebna pažnja posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite učesnika vježbe od pandemije Covid-19.

(SB)

Oznake: Brzi odgovor