Region 07.12.2022.

Vojni analitičar o MiG-ovima koji su pali u Hrvatskoj: Biste li vi sjeli i vozili auto star 40 godina?

ČITANJE: 1 minuta

To su ipak avioni stari 40 godina. Oni su odavno na isteku svojih resursa. Sretna je okolnost da su piloti preživjeli i da avion nije pao u naseljeno mjesto. Nasreću, sve je dobro završilo. Što se tiče pilota, oni moraju na nečemu letjeli. Znamo da je jedna ekipa otišla u Francusku na obuku na rafalima, kada dođu rafali, onda će situacija biti drugačija. Piloti se moraju na nečemu uvježbavati”, rekao je vojni analitičar Marinko Ogorec za N1.

Kaže da situacije poput ove ne bi trebalo da čude.

Ističe da je posao vojnog pilota vrlo rizična profesija i da se ljudi dobrovoljno odlučuju za taj posao.

“Biste li vi sjeli i vozili auto star 40 godina? Oni se održavaju, to je činjenica, ali vi nikad ne znate što se može dogoditi”, govori.

Ogorec smatra da četiri nesreće MiG-a u 26 godina i nisu tako puno.

“Mi nemamo puno tih aviona. Naši piloti ne lete prečesto. Tako da četiri aviona koja su pala u tom razdoblju nije tako puno. Situacija se dogodi, ne postoji savršeni stroj. Avion može biti pregledan i dobro održavan, ali nesreća se ne dogodi”, rekao je.

Govoreći o javnosti rezultata istraga, Ogorec kaže da nije sklon da bi baš sve što se događa u oružanim snagama trebalo ići u javnost.

“Ova istraga je prije svega stručna istraga koja bi trebala stručnjacima dati rezultate što se dogodilo, ne vidim zašto bi to trebalo zanimati javnost koja baš nema previše niti doticaja s time niti ima utjecaja u tome. To bi prije svega trebalo služiti pilotima i aredoromskom osoblju da znaju što se dogodilo”, kazao je analitičar.

Oznake: Hrvatska, MiG