Vijesti 24.10.2022.

Vojnici iz 20 država na vježbi “EUFOR – Brzi odgovor 2022” u bazi Butmir

ČITANJE: 1 minuta

Vježba “EUFOR – Brzi odgovor 2022” u kojoj učestvuju vojnici iz 20 država počela je danas u bazi Butmir u Sarajevu.

Vježba je započela pokazivanjem letačkih sposobnosti EUFOR-ovih helikoptera, a vojnici će do 22. novembra učestvovati u taktičkim vježbama i patroliranju.

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely kazao je da operacija “Althea“ pruža podršku bh. vlastima u održavanju sigurnog i stabilnog oktuženja.

“U skladu s našom misijom, mi u EUFOR-u demonstriramo potpuni posvećenos Evropske unije, kao i šire međunarodne zajednice, svim građanima BiH. mi smo nepristrasni i tretiramo sve narode na jednak način. Pertneri smo bh. vlastima, Oružanim snagama BiH i organima za provođenje zakona, a na kraju svakoj osobi u BiH”, kazao je Wessely.

Napomenuo je da se EUFOR sastoji od zemalja učesnica u misiji od Turske do Čilea.

“Moto naših snaga znači dvadeset zemalja ujedinjenih za Bosnu i Hercegovinu i mi djelujemo kao jedinstven tim”, istaknuo je.

Napominje da je vježba sastavni dio plana obuke koji će u narednim godinama biti ojačan kroz više vježbi u toku godine.

“Već smo počeli raditi na poboljšanju naše saradnje s BiH. Danas smo demonstrirali tijesnu saradnju EUFOR-a, Evropske unije i bh. institucija. Taj će se odnos uvježbavati i jačati kroz ovakve vježbe”, zaključio je generalmajor.

Današnjoj smotri i pokaznoj vježbi prisustvovali su i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, te zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, predstavnici delegacije EU i brojne druge visoke zvanice, prenosi Klix.

Oznake: Eufor