Magazin 16.11.2015.

Volkswagen u pregovorima s bankama oko pokrivanja troškova skandala

ČITANJE: 1 minuta

Volkswagen

VW neće jeftino proći kada je u pitanju ispravljanje grešaka u vezi sa skandalom oko emisije izduvnih gasova. Pored toga što mora da izvrši prepravke na milionima vozila, njemački proizvođač će se najvjerovatnije suočiti i sa kaznama i pravnim reperkusijama. Da bi osigurao da ima dovoljno novca na računu da bi se sve to isplatilo, VW će navodno aplicirati za kratkoročne kredite u vrijednosti od 20 milijardi evra, sudeći po dva anonimna izvora, javlja „Bloomberg“.

Volkswagen će imati sastanke sa dvanaestak banaka, počevši već od 16. novembra, da bi bio prikupljen novac prije kraja godine. Keš ne mora odmah biti potrošen, već više služi kao amortizacija za dolazeće troškove, tvrde insajderi.

„Potpuno je normalno da smo u konstruktivnim dijalozima“, kaže njemački proizvođač.

VW je već sklonio sa strane značajnu sumu da bi pokrio troškove skandala, a riječ je o 6,8 milijardi evra. Međutim, šef VW grupe, Matijas Miler, priznao je da je ta suma samo start. Proizvođač je takođe predvidio „cijenu“ za problem sa ugljen dioksidom – 2,05 milijardi evra. U Brazilu je nedavno došlo do kažnjavanja od 13 miliona dolara. Po relevantnim procjenama, troškovi pokrivanja lažiranja rezultata emisije štetnih gasova bi mogli da se nađu između 22,8 i 81 milijarde evra.

(Vrelegume.rs)