Svijet 09.04.2022.

Von der Leyen: Za Ukrajinu je prikupljeno više od 10 milijardi evra

ČITANJE: 1 minuta

U sklopu međunarodne akcije prikupljanja sredstava za potporu Ukrajini prikupljena je 10.1 milijarda evra, objavila je u Varšavi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kampanju pod nazivom Stand Up for Ukraine pokrenula je međunarodna organizacija Global Citizen uz potporu Evropske unije i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Uz svjetske zvaničnike koji su se u ime svojih zemalja obvezali da će prikupiti više milijardi dolara za pomoć ukrajinskim izbjeglicama, kampanji su se pridružili i umjetnici poput Eltona Johna, Alanis Morrissette, Billie Eilish, Annie Lennox i Chrisa Rocka.

“Svijet je u sklopu kampanje na kraju prikupio 9.1 milijardu eura, a usto je Komisija, zajedno s EBRD-om (Europska banka za obnovu i razvoj), dodala još milijardu za sve raseljene osobe u Ukrajini. Fantastično je to, dakle 10.1 milijarda evra”, rekla je Von der Leyen.

Dodala je da će se prikupljenoj svoti dodati i druga sredstva.

Solidarnost nudi malo svjetla u ovim mračnim trenucima”

“Solidarnost zemalja, kompanija i ljudi širom svijeta nudi malo svjetla u ovim mračnim trenucima”, rekla je Von der Leyen na obilježavanju završne ceremonije kampanje prikupljanja sredstva za Ukrajinu.

“A kada bombe prestanu padati, pomoći ćemo ukrajinskom narodu da obnovi svoju zemlju. Nastavićemo braniti Ukrajinu”, rekla je.

Videoporukom prisutnima se obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Ukrajinska hrabrost već je ujedinila cijeli demokratski svijet”, rekao je Zelenskij, pozvavši Zapad da uvede više sankcija ruskim bankama i da prestane kupovati rusku naftu. Više od 4.3 miliona Ukrajinaca napustilo je zemlju od 24. Februara, podaci su Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR). UN procjenjuje i da je unutar Ukrajine raseljen 7.1 miliona stanovnika.