Svijet 04.06.2021.

Vozač porijeklom iz BiH bježao od austrijske policije i pokazivao slike Kur'ana

ČITANJE: 2 minute

Austrijski list “Krone” objavio je detalje neobične policijske potjere u kojoj je glavnu ulogu imao vozač bosanskohercegovačkog porijekla, koji je odbio da zaustavi vozilo prilikom rutinske policijske kontrole.

Prema izvještaju, austrijska policija namjeravala je da zaustavi vozilo zbog “ekstremno spore vožnje”. Međutim, prilikom zaustavljanja, vozač, za kojeg će se kasnije ispostaviti da je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, odbio je zaustaviti automobil te je naglo ubrzao zbog čega je policija započela potjeru za njim.

Dok je potjera trajala, policija je saopštila kako je vozač kroz prozor pokazivao mobilni telefon na kojem su bile prikazane fotografije Kur'ana.

“Policajci su pokušali nekoliko puta zaustaviti vozilo. Međutim, vozač je vozio brzinom znatno iznad dopuštene te je prilikom bijega udario policijski automobil. U međuvremenu, dok je vozač bježao, pokazivao je na mobilnom telefonu fotografije Kur'ana”, navodi dnevni list “Krone”.

Austrijska policija je nakon određenog vremena uspjela zaustaviti automobil, a 23-godišnji vozač je i nakon zaustavljanja odbio da napusti vozilo.

“Vozač nije želio da napusti vozilo te se zaključao unutra. Zbog toga, policija je morala da razbije prozor nakon čega su ga uhapsili. Vozač je nakon hapšenja sproveden u policijsku stanicu u Lincu”, piše u izvještaju policije, prenosi “Krone”.

Nakon hapšenja, policija je navela da je muškarac nosio “vjersku odjeću” te da je naveo kako je prethodnih nekoliko godina proveo u Saudijskoj Arabiji gdje je studirao religiju.

“Za sada nisu poznati motivi ovakvog ponašanja. Austrijska policija je pretražila kuću uhapšenog te će nastaviti istragu”, navodi policija.

Nakon potjere, ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer saopštio je da su dvojica policajaca povrijeđena prilikom potjere te su smješteni u bolnicu.

“Ovaj brutalni napad na policiju pokazuje odsustvo poštovanja i odbijanje prihvatanja osnovnih vrijednosti društva. Politički ili vjerski ekstremizam je otrov za naš suživot”, rekao je Nehamer, prenio je sarajevski portal “Klix.ba”.

(E.M)