Vijesti 27.02.2017.

Vozači i pješaci zaradili kazne veće od 137.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Tokom prošle godine u Banjaluci su zbog prebrze vožnje kažnjena 2.743 vozača, a od početka 2017. gas je više od dozvoljenog dodalo njih 18, podaci su Centra javne bezbjednosti.

Ni pješaci nisu za pohvalu, jer je lani zbog pretrčavanja ulica kažnjen 541 Banjalučanin, a od januara je čak 40 građana “uhvaćeno”, jer su zaobilazili pješačke prelaze.

– Prošlogodišnje kazne zbog prebrze vožnje iznosile su 112.448 KM, dok je iznos uplaćenog novca bio 50.983 KM. Od početka ove godine vozači su kažnjeni sa 780 KM, a uplaćeno je 140 KM – pojašnjava Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

Istakla je da su pješaci lani kažnjeni sa 22.230 KM, od čega je plaćeno 9.021 KM. Od početka ove godine iznos kazni bio je 1.616 KM, a Banjalučani su uplatili 660 KM.

To znači da je su stanovnici najvećeg grada Srpske, što zbog prebrze vožnje, što zbog pretrčavanja ulica, za nepunih 14 mjeseci kažnjeni sa oko 137.000 KM.

– Kada je riječ o ukupnom novčanom iznosu izrečenih kazni i njihovoj naplati, treba imati u vidu mogućnost kojom je predviđeno da se onaj ko je počinio prekršaj, prihvatanjem odgovornosti i ukoliko najkasnije u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga plati polovinu kazne, oslobađa druge polovine iznosa – pojašnjava Markanovićeva.

Podsjetila je da kazne za pješake iznose 40, a da vozači, koji prekorače brzinu, treba da plate od 30 do 400 KM.

Iako je broj kažnjenih veliki, Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za bezbjednost i unapređenje saobraćaja smatra da je situacija na gradskim i prigradskim ulicama mnogo kritičnija.

– To su učesnici u saobraćaju koji su kažnjeni za vrijeme policijskih kontrola, ali je stanje sigurno deset puta gore, bar kada je riječ o pješacima, koji pretrčavaju gdje stignu. Ovaj problem je posebno izražen u centru grada- u blizini pošte, na Istočnom i Zapadnom tranzitu kod pasaraela, u Lazarevu, kao i kod škole u Rosuljama- ističe Jaćimović.

U posljednja tri mjeseca, navodi, primetno je da vozači prebrzo voze na Bulevaru Petra Bojovića, u Ulici Krajiških brigada- na Zapadnom tranzitu, ali i u Zelenom viru.

Više policije na ulicama

Banjalučani su primjetili da je na ulicama više policijskih patrola nego inače. Smatraju da su kontrole pojačane zbog novina u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, koje se primjenjuju od sredine mjeseca i predviđaju rigoroznije kazne.

U CJB kažu da je u gradu “prisutan dovoljan broj policajaca, koji su skladu sa bezbjednosnom procjenom obavljaju svoje poslove i zadatke”, napominjući da je, otkako su izmjene na snazi, manje kažnjenih.

(EuroBlic)