Vijesti 13.10.2015.

Vozači još šest mjeseci bez licenci i kvalifikacionih kartica?

ČITANJE: 2 minute
nikola grbic
Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić izjavio je da Udruženje raspolaže informacijama da je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH za narednih šest mjeseci prolongiralo primjenu Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica za vozače.

– To znači da se i dalje vozi na entitetske i postojeće licence sve dok ne budu izvršene izmjene ili dopune Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica za vozače- rekao je Grbić.

On smatra da ni i u prolongiranom roku neće doći do izmjena i dopuna ovog pravilnika jer, naveo je, u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH nikome nije stalo da taj pravilnik bude u skladu sa evropskom direktivom i da se počne primjenjivati.

Grbić je rekao da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH ništa nije ispoštovalo od dogovorenog sa sastanka iz aprila prošle godine u pogledu formiranja radne grupe za izmjenu i dopunu pomenutog pravilnika koji nije na dobrobit prevoznika, već pojedinaca.

Savjet ministara BiH odlučio je ranije da do 15. oktobra ove godine bude produžen rok za okončanje postupka izdavanja licenci i kvalifikacionih kartica za vozače, koji je u nadležnosti Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Prema ranijoj odluci, rok za okončanje tog postupka bio je 15. april.

U BiH je od 1. januara ove godine stupio na snagu Pravilnik o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta, a njime je ranije na protestima izrazilo nezadovoljno 3.000 prevoznika iz Republike Srpske i 600 prevoznika iz Brčko distrikta.

Prevoznici iz Republike Srpske traže da im bude omogućeno izdavanje licenci u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, odnosno da se posredstvom ovog ministarstva elektronski šalje potrebna dokumentacija za izdavanje licenci u Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

(Agencije)