Vijesti 19.08.2020.

VOZAČI NAPOKON MOGU DA ODAHNU: Nema poskupljenja goriva u Republici Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Uredba o ograničenju marže prilikom formiranja cijena naftnih derivata prestala je da važi 6. avgusta, a vlasnici benzinskih pumpi održali su svoje obećanje, pa tako cijene dizel i benzin nisu značajnije mijenjane.

Na jednoj od pumpi koja u gradu na Vrbasu slovi kao povoljnija ni dizel ni benzin nisu ni pojeftinili ni poskupjeli. Benzin je, kako prije desetak dana, tako i juče, koštao 1,71 marku po litru, a dizel 1,69 KM, dok na drugoj, koja nudi dvije vrste dizela, jedan je poskupio za svega fening, a drugi je za isto toliko pojeftinio, dok je benzin ostao na ranijoj cijeni, pišu Nezavisne.

Na preostale dvije kontrolisane pumpe u Banjaluci, u zavisnosti od vrste goriva, cjenovnici su ili ostali isti ili pak povećani za dva do četiri feninga.

Slično stanje je i u ostalim gradovima u Republici Srpskoj, potvrdili su vozači za Nezavisne.

I iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS ističu da, iako  je  Vlada  Republike  Srpske  ukinula  Uredbu  o  ograničenju  marži  u maloprodaji  nafte  i  naftnih  derivata,  distributeri  nafte  i  naftnih derivata  u Republici Srpskoj nisu  mijenjali cijene goriva, pa su one na istom nivou kao i prije ukidanja uredbe.

“Distributeri su i za vrijeme trajanja uredbe poslovali s minimalnom  maržom, koja  je  najmanji  dio  u cijeni  litra  goriva,  što  pokazuje  da  nisu  tačne  priče  o  maržama  35-40 feninga koju ostvaruju distributeri u RS. Istovremeno, cijene goriva u Federaciji BiH su više za oko 10-15 feninga po litru, čime su distributeri iz Republike Srpske još jednom pokazali da im je stalo da kupcima omoguće kvalitetno gorivo po pristupačnim cijenama”, rekao je za “Nezavisne” Zoran Berak, sekretar Grupacije.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je, podsjetimo, 9. aprila usvojila uredbu kojom su marže na gorivo u veleprodaji ograničene na 0,06 KM po litru, a u maloprodaji na 0,25 KM. Ta uredba na snazi je bila gotovo četiri mjeseca, odnosno do 6. avgusta.

(N.S/ Banjaluka.net)