Vijesti 13.10.2016.

Vozači ogorčeni na poslodavce: Veće plate ili gasimo autobuse

ČITANJE: 2 minute

Vozači u gradskom i prigradskom saobraćaju u Banjaluci traže poboljšanje uslova rada i povećanje plata, inače će prestati da voze, a autobuse će parkirati „pored puta“.

Većina vozača u javnom prevozu ogorčena je na uslove rada, tvrdeći da voze više od 12 časova dnevno, uz mizerne plate, zbog čega mnogi odlaze u inostranstvo, prvenstveno Sloveniju. Kako ističu u udruženju vozača, Banjaluku će do kraja godine napustiti tridesetak njihovih kolega.

– Vrijeme je da prevoznici konačno povećaju plate radnicima. Prosječna plata vozača autobusa koji odgovara za stotine putnika je oko 500 maraka, dok privatni vozači funkcionera mjesečno primaju 800 KM. Tražimo i da se riješi problem radnog vremena, jer vozači sjede za volanom duže od propisanog, a satnica se krije mijenjanjem tahografa – tvrdi predsjednik udruženja Draško Talijan.

On najavljuje da će prevoznicima sledeće sedmice predati peticiju sa zahtjevima, a ukoliko ne bude sluha spremni su čak i da obustave saobraćaj.

Kako smo saznali, i sindikati u nekim preduzećima sprovode interne ankete o zadovoljstvu među radnicima.

Zanimljivo je, međutim, da su prevoznici već zatražili od Grada da im dodijeli subvencije, a taj novac bi, uvjeravaju, bio iskorišten direktno za povećanje plata vozačima.

– Iz Gradske uprave su odgovorili da će imati u vidu naš zahtjev kada budu pripremali budžet za narednu godinu. Želimo da zaustavimo odlazak radnika preko granice, ali u ovakvim uslovima poslovanja ne možemo to spriječiti – kaže predsjednik udruženja prevoznika Goran Starčević.

Nije upoznat da radnici pripremaju peticiju, ali napominje da svi zajedno obavljaju komunalnu djelatnost, te da prevoz ne smije stati, bez obzira na plate i cijenu goriva.

Ažurni za poskupljenje, nijemi za pojeftinjenje

Cijene karata u gradskom saobraćaju moraće se uskoro mijenjati, najavljuju prevoznici, jer je gorivo u međuvremenu poskupelo za 15 odsto. Jednokratna karta trenutno košta 1,40 KM.

Zaboravljaju, međutim, da nisu bili toliko ažurni kada su cijene nafte pale 70 odsto na svjetskom tržištu. Tada su cijene mjesečnih karata ostale iste, a pojedinačne cijene karata smanjene za samo 12,5 odsto!

(EuroBlic)