Vijesti 20.04.2016.

Vozači ogorčeni zbog uslova na novom autobuskom terminalu na Malti

ČITANJE: 2 minute
malta
Terminal za prigradske linije u Banjaluci, koji je koštao 300.000 KM, običan je parking na kome nema ni pravog toaleta.

Tako bar tvrde vozači autobusa, kojima nije jasno zašto za svaki ulazak u ovaj „savremeni terminal“ plaćaju jednu marku, piše Euroblic.

“Grad nije vodio računa o tome da je to, u stvari naše radno mjesto. Nisu postavljene klupe, kante, nema česme, jedini inventar su četiri pokretna toaleta. I to zovu savemenim terminalom”, kaže jedan od vozača prigradskog autobusa.

Njegove kolege uglas dodaju da nemaju gdje da operu ruke, niti da jedu, te da toaleti, namijenjeni i putnicima, „nisu ni za muškarce, a kamoli za žene i djecu“.

“Da li su građani i radnici ovo zaslužili, gdje su utrošene tolike pare?”, pitaju se šoferi.

Podsjećaju i da je Grad pod izgovorom da su gužve u blizini Medicinske elektronike, izmjestio terminal na Maltu. Međutim, sada se još veće gužve stvaraju preko puta fabrike „Duvana“, gdje prevoznici kupe putnike na autobuskom stajalištu.

“Najveće gužve su ujutru i od 12 do 16 časova. Gradski i prigradski autobusi dolaze u isto vrijeme, zakrčena je jedna saobraćajna traka za automobile, a kratko traje prolaz na semaforu. Kad moramo sačekati putnike samo pet minuta, nemamo vremena da idemo do Malte, već se parkiramo kod stajališta ili kružimo centrom”, pričaju vozači.

Predsjednik udruženja vozača Draško Talijan ističe da je novonastala situacija “bruka i sramota za Grad”.

“Napravili su veću gužvu nego što je bila. Požurili su sa izmeštanjem terminala, verovatno da prodaju nekome zemljište na staroj lokaciji”, ističe Talijan.

Načelnik Odjeljenja za komunalno stambene i poslove saobraćaja Zoran Novaković priznaje da uslovi na terminalu nisu idealni i poručuje da se to „može ispraviti“, ali tvrdi da je lokacija terminala „završena stvar“. On priznaje i da je Grad postavio stajalište preko puta fabrike „Duvana“, svjesno rizikujući gužve, kako bi izašli u susret putnicima.

“Logičnije je da vozači sačekaju putnike, nego da građani peške idu do Malte. Prevoznici moraju biti na usluzi građanima, a ne obrnuto”, kaže Novaković.

(Euroblic)