Vijesti 02.01.2019.

VOZAČI OPREZ Kolovozi mokri i klizavi, moguća i poledica

ČITANJE: 3 minute

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH kolovozi su mokri ili vlažni, zbog niskih temperatura moguća je poledica, a u kotlinama i uz riječne tokove magla smanjuje vidljivost.

Snijeg je počeo da pada u većini krajeva u Srpskoj, ali se saobraćaj na većini puteva odvija bez zastoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS upozoravaju na poledicu, posebno u višim predjelima, preko prevoja, mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu saobraćaj se na magistralnom putu M-16, dionica Prijedorska petlja–Klašnice i preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila preko nadvožnjaka ne saobraćaju.

U toku su radovi na izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja i apeluje se na vozače da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U primjeni je i nova uredba preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” o visini putarine na tom auto-putu, pa cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari /kod Doboja/ za putnička vozila iznosi sedam KM, a Banjaluka-Prnjavor četiri KM.

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška do daljeg je “otvoreni” sistem naplate putarine, a zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija.

Na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se zbog radova obustavlja na 10-tak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene.

Završeni su radovi na izgradnji kanalizacije na dijelu magistralnog puta kroz grad Bijeljinu, ali se saobraćaj teretnih vozila i dalje odvija isključivo obilaznicom.

U toku je sanacija mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase “M3” a zbog radova na sanaciji klizišta.

Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republika Srpska/Federacija BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona.

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu Doboj-Manastir Petrovo zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore/Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je tradicionalna republička preventivna kampanja “Niti jedna čaša prije vožnje!”, kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja vozilima pod dejstvom alkohola.

Kampanja će trajati do 31. januara u više gradova i opština Srpske s ciljem da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

Magla u jutarnjim časovima smanjuje vidljivost posebno na putevima: Olovo-Tuzla, Konjic-Jablanica-Prozor, Zenica-Doboj i Doboj-Tuzla.

Ugaženog snijega mjestimično ima na dionici Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)