Vijesti 30.05.2022.

Vozači oprez: Kolovozi mokri, mjestimična magla

ČITANJE: 5 minuta

Saobraćaj u RS i FBiH se jutros odvija po mjestimično mokrim ili vlažnim kolovozima, a u područjima sa kišom mjestimično ima magle ili niske oblačnosti.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina i vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog deminiranja terena na dionici magistralnog puta Šamac jedan – Grebnice, na lokalitetu Grebnice-Tišina povremene su obustave saobraćaja od 8.00 do 14.00 časova u intervalima 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac izmijenjen je režim saobraćaja radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor.

U toku su radova na dionici magistralnog puta Derventa – Derventa (Žirovina), zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja većeg 10 tona po osovini, na “mostu Kralja Aleksandra”, preko rijeke Lim, na dionici magistralnog puta granica Brodar – granica Republike Srpske/Srbije (Rudo), a za ostala vozila se ograničava brzina kretanja preko mosta na 20 kilometara na čas.

Na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj jedan izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja radi isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka (uključujući most) do tunela Putnikovo brdo dva.

Na magistralnom putu Rudanka – Doboj, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova na spoju tog magistralnog puta i prilaznog puta prema petlji Rudanka na auto-putu.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča -Goražde, u mjestu Filipovići na liniji razgraničenja odvija otežano, jednom trakom.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini – granično prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen. Na toj dionici zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izgradnje vodovoda, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dijelu magistralnog puta Čelinac – Kotor Varoš i na dionici regionalnog puta Čelinac – Ukrina.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Teslić dva – Teslić tri – granica Republike Srpske/FBiH (Podjezera).

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik – Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, grad Derventa, povremene su obustave saobraćaja u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Produženi su radovi na dionicama regionalnih puteva Srbac – Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva – Razboj, Razboj – Tedin Han i Tedin Han – Teslić zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Na regionalnom putu Bistrica – Podgrab, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, zbog radova na regionalnom putu granica Republike Srpske/FBiH Ćesim-Pridvorci.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Šipovo-granica Republike Srpske/FBiH /Novo Selo/ izmjenjen je režim vožnje, kao i na dionici regionalnog puta Jezero – Šipovo.

Zbog klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na putnim pravcima Gacko – Nevesinje – granica Republike Srpske/FBiH Bakračuša, granica FBiH/Republike Srpske Stanić Rijeka – Derventa – granični prelaz Brod, granica FBiH/Republike Srpske D.Ledenice – Crkvina – granični prelaz Šamac, Podvrsnik – Ljubinje – Trebinje – granični prelaz Klobuk i granični prelaz Deleuša – Bileća – Trnovo – Bogatići – Istočno Sarajevo kretaće se prevoz vangabaritnog tereta.

Vozače iz AMS mole da na tim putnim pravcima voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zabranjen se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona, na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Na području FBiH zbog radova na auto-putu za saobraćaj su zatvorene preticajne trake u zonama petlje Sarajevo sjever i petlje Podlugovi, u oba smjera.

Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever – Zenica jug, gdje se saobraćaj odvija preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf zbog radova u tunelu “Skela” tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom. U noćnim časovima, od 22.00 do 6.00, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na dionici Buna – Počitelj u mjestu Ševaš NJive na snazi su obustave saobraćaja u vremenu od 9.00 do 12.15 časova, od 13.15 do 15.00 i od 17.00 do 19.00 časova.

Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce Tasovčići – Tromeđa – Mostar, Tasovčići – Masline – Buna i Tasovčići – Domanovići – Buna.

Sporije, zbog radova, saobraćaj se odvija i na putnim pravcima Konjic – Jablanica (tunel “Crnaja”), Donji Vakuf – Travnik (Komar), Žepče – Zenica (Golubinja), Ripač – Dubovsko, Šamac – Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac – Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

(E.M)