Magazin 06.02.2016.

Vozači se složili: Najpouzdaniji su japanski automobili

ČITANJE: 1 minuta
japanski automobil
Evropska Organizacija potrošača (OCU) sprovela je anketu o tome koja su najpouzdanija vozila na Starom kontinentu.

Anketom je obuhvaćeno 30.000 vozača i 178 različitih modela automobila. Kako su pokazali rezultati ispitivanja, Evropljani smatraju da su japanski automobili, predvođeni Hondinim i Tojotinim modelima, najpouzdaniji.

Anketa je otkrila i da su faktori koje potrošači najviše uzimaju u obzir prilikom kupovine automobila: cijena, potrošnja goriva, porodične potrebe i pouzdanost, prenosi B92.

Kada je riječ o pouzdanosti, OCU je zatražio od ispitanika da koristeći svoja iskustva navedu da li su imali kvarove na automobilu u proteklih godinu dana i kakve su prirode oni bili. Na osnovu toga formiran je indeks pouzadnosti koji je poslužio da se uporede modeli različitih marki u pogledu učestalosti sličnih kvarova.

Rezultati pokazuju da su najpozdanije automobilske marke Honda i Tojota, a slijede Dačia i Mazda. Sa druge strane, vlasnici modela marki Smart, Lend Rover i Alfa Romeo mogu očekivati da će se njihovi automobili češće kvariti nego svi ostali, s obzirom da se nalaze na dnu liste pouzdanosti.

Honda Džez 1.4 je najpouzdaniji model, a za njim slijedi Tojota Prijus 1.8 i Reno Klio 1.1. Prema istom istraživanju, začelje zauzima Ford Fokus 1.6 D.

Svakom trećem evropskom vozaču automobil se bar jednom pokvario u 2015. godini, dok je 16% vlasnika njihovo vozilo iznevjerilo tokom vožnje. Najčešći su kvarovi na električnim sistemima (19%), kočnicama (11%) i elektronici na motoru (10%).

(Vestionline)