Vijesti 24.08.2018.

VOZAČI SU SMISLILI NOVI SISTEM Rizikuju posao zbog 1,80 KM, a nepažljivi putnici bi mogli sve da plate

ČITANJE: 3 minute

Kako bi dodatno zaradili, pojedini vozači u gradskim autobusima prodaju nevažeće karte, a novac koji su putnici dali za prevoz uzimaju sebi.

Banjalučani koji nisu znali za ovu „caku“ u gradskom saobraćaju, neugodno su se iznenadili kada su shvatili da im je vozač izdao kartu sa starim datumom.

– Platila sam uredno 1,80 KM po ulasku u autobus, ali sam primjetila da vozač nije otkucao kartu, već ju je izvukao negdje pored kase. Karta je bila stara čak četiri dana, vratila sam mu i upitala ga šta bi se desilo da je naišla kontrola, mislili bi da ja varam. Vozač je samo bahato rekao da je on odgovoran za karte u autobusu i nakon moje pritužbe izdao mi regularnu fiskalnu kartu – ispričala nam je putnica koja je u ponedjeljak doživela ovo neprijatno iskustvo.

Ova žena nije htela da prijavi slučaj, jasno joj je, kaže, da vozači imaju male plate, i da vjerovatno na ovaj način pune kućne budžet, ali joj ipak nije bilo svejedno.

Sa druge strane, ima građana koji su u dogovoru sa vozačem našli i svoju računicu.

– Poznajem vozača pa mu dam samo marku za kartu, dobro njemu, dobro i meni. Preskupo je za prevoz platiti 1,80 KM ili mjesečnu 44 marke, sram neka ih bude koliko su digli cijene – ispričao nam je Banjalučanin razrađen sistem u nekim gradskim linijama.

Pitanje je ipak koliko vozači ovako mogu da „zarade“, a iz sindikata kolegama poručuju da „debelo rizikuju zbog 1,80 KM“, jer onima koji budu otkriveni slijedi nadoknada štete i otkaz iz firme.

– Male plate nisu izgovor, jer nekome i kada bi dali 1.500 KM on bi opet isto radio. U sindikatu ne podržavamo takvo ponašanje, mi otvoreno tražimo svoja prava kada nismo zadovoljni, a ne krađom – ističe predsjednik sindikata radnika u Centralu Željko Trivić i dodaje da ova pojava, ipak, nije toliko izražena, jer firme kontrolišu svaki korak.

I u „Autoprevozu“ su nam potvrdili da svakodnevno imaju kontrole fiskalnih kasa, te da su u posljednjih mjesec dana otkrili jedan slučaj, gdje je vozač pokušao da putniku proda nevažeću kartu, što je snimljeno video-nadzorom.

S obzirom da nije napravio prekršaj, već je uhvaćen u pokušaju, ovom vozaču nije uručen otkaz.

– To je kršenje zakona i klasična krađa, pored disciplinske, vozač može odgovarati i po krivičnoj odgovornosti. Ranije je bilo više ovakvih problema, sada je dosta bolja situacija – izjavio je direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić.

On je podsjetio putnike da obavezno prekontrolišu voznu kartu i pozvao ih da prijave njihovoj službi ili kontroloru ukoliko vide da im je vozač prodao nevažeću kartu.

– Putnik to mora zvanično prijaviti i nama su u takvim situacijama putnici i svjedoci. Mada bude i dosta pritužbi putnika, za koje se kasnije utvrdi da su neosnovane tako da nam video nadzor i u tome pomaže. Nisu kamere postavljene samo da proganjamo vozače, već i da ih zaštitimo od lažnih komentara- zaključio je Mijić.

Mjesečna primanja vozača, prema njihovoj priči, su od 600 do 800 maraka.

I putnici sarađuju

Zanimljivo je da ima i onih građana koji uredno plate prevoz, ali vozačima na izlazu ostavljaju svoju kartu kako bi je oni mogli opet prodati drugom putniku.

– Ne vozim se često autobusom, ali uvek vozaču vratim kartu koju sam kupila. Znam šta neki od njih rade, podržavam ih potpuno, šta će ljudi, rade za crkavicu, ako mogu ovako nešto zaraditi, neka im- rekla nam je sredovječna Banjalučanka.

(Srpskainfo)