Vijesti 07.05.2016.

Vozni park Vlade RS preglomazan: Višak svako peto službeno vozilo

ČITANJE: 3 minute
vozni park vlada
Dvije trećine službenih vozila Vlade RS iz garaže izlaze nakon 16 časova i vraćaju se u osam časova narednog dana, a isto toliko ih garažu napušta petkom poslije 16 časova, a vraćaju se u ponedjeljak ujutro.

“Očigledno je da institucije nisu poštovale naredbu predsjednika Vlade RS kojom se zaposleni u Vladi RS obavezuju da poslije radnog vremena ili okončanog službenog puta ostavljaju vozilo na parkingu institucije”, navodi se, između ostalog, u izvještaju revizije učinka na temu “Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade RS”.

Korištenje službenih vozila u privatne svrhe prokomentarisao je u petak Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, koji je rekao da institucija kojom rukovodi ima pozitivne revizorske izvještaje.

“Policija koristi vozila MUP-a u službene svrhe i ni u kakve druge”, rekao je Lukač.

Iako se i ranije znalo i sumnjalo na način na koji se koriste službena vozila, revizija je tokom kontrole došla do zanimljivih podataka pa tako, recimo, u jednom dijelu izvještaja govore o tome da bi se radni zadaci mogli obavljati sa 20 odsto manjim voznim parkom.

“Svako peto službeno vozilo nije korišteno u mjeri koja opravdava njegovo postojanje, odnosno da se povjereni poslovi i radni zadaci mogu obavljati sa voznim parkom koji bi za minimum 20 odsto mogao biti manji. Posmatranje upotrebe službenih vozila na određenom uzorku institucija pokazuje da se dnevno oko jedna četvrtina službenih vozila uopšte ne koristi”, navodi se u nalazu Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Velike nepravilnosti kod korištenja službenih vozila uočene su i po pitanju potrošnje goriva jer npr. audi A6 jedne institucije trošio je 34 litre goriva, a normalna potrošnja za taj tip vozila je oko 12,5 litara.

“Nabavkama službenih vozila ne prethode analize potreba, analize opravdanosti nabavki i uticaj tih nabavki na buduće troškove. Ovaj problem posebno je izražen u uslovima nepostojanja jasnih kriterijuma u pogledu nabavki i zanavljanja voznog parka”, navode revizori.

Tokom kontrole revizori su došli do zaključka da se oko pola vozila koristi bez postojanja bilo kakvih pravila, te da se ranije uspostavljena pravila i procedure ne poštuju.

“Evidencije o upotrebi službenih vozila su manjkave i iz njih se ne može utvrditi za koje namjene se koriste, kada su korištena, ko je koristio službena vozila i na kojim relacijama, zatim pređeni kilometri, vrijeme trajanja vožnje i drugo”, jedan je od zaključaka Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Takođe, zanimljiv je i podatak do kojeg su došli revizori da je određeni broj službenih vozila pravio trošak od oko jedan KM po kilometru, a kao uzrok tome navodi se njihova neiskorištenost i uticaj fiksnih troškova.

Poreska uprava RS primjer dobre prakse

Pojedine institucije u Republici Srpskoj instalirale su opremu za satelitsko praćenje vozila, što se pokazalo kao veoma dobro jer se broj pređenih kilometara drastično smanjio. U Poreskoj upravi RS na taj način broj pređenih kilometara za godinu dana smanjen je za oko 20 odsto i to sa 1.200.000 kilometara, koliko je pređeno u 2012. godini, na oko 950.000 kilometara u 2013. i 2014. godini, bez smanjenja obima posla.

“Prostor za smanjenje bio je i veći jer se revizija nije uvjerila da su iskorištene sve mogućnosti nadzora koje pruža ovaj sistem”, navodi se u revizorskom izvještaju.

(Nezavisne)

Oznake: Dragan Lukač