Vijesti 28.03.2016.

Vraćaju kružni tok na Bulevaru, novac upitan

ČITANJE: 2 minute
bulevar-cara-dusana-banja-luka
Pozitivno mišljenje o povratku kružne raskrsnice u okviru saobraćajnog čvorišta “Kastel” , koja je ukinuta prije 20 godina, dala je komisija za prostorno uređenje grada. Konačnu odluku treba da donesu odbornici Skupštine grada, koji će o ovom planu raspravljati na narednoj sjednici 31. marta.

Na Bulevaru je sedamdesetih godina prošlog vijeka saobraćaj već regulisan kružnom raskrsnicom, ali je 1997. godine uklonjeno saobraćajno ostrvo i postavljeni su semafori.

Inače regulacioni plan za saobraćajno čvorište “Kastel” obuhvata prostor uz ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Gorana Radulovića Bimbe do spoja sa Bulevarom cara Dušana, ulice Teodora Kolokotronisa, Zdravka Čelara, Đure Daničića i Slobodana Kokanovića.

Između ostalog planiran je i prostor za izgradnju centralnog spomen-obilježja, parking garaže od pet spratova ispod Tehničke škole, most preko rijeke Vrbas u naselju Dolac, koji bi bio spoj sa Mačvanskom ulicom te rušenje baraka u kojima se nalazi Centar za mentalno zdravlje.

U Odjeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja su rekli da novac za sada koči realizaciju ovog plana.

– U pitanju je projekat koji zahtijeva veća finansijska sredstva. Ukoliko odbornici daju zeleno svjetlo za ovaj regulacioni plan, možemo pokušati naći novac da napravimo projekat. Na taj način bismo došli do podataka koliko košta kompletna investicija – naveli su u ovom odjeljenju.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović smatra da je ovaj regulacioni plan pozitivan napredak koji treba da umanji saobraćajne gužve u užem centru grada.

– Kružni tokovi koji već postoje u gradu su se pokazali kao dobro rješenje za bolji protok saobraćaja. Slična regulacija saobraćaja je na Bulevaru cara Dušana i ranije postojala u vidu saobraćajnog ostrva. U vremenu u kojom je postojalo, to saobraćajno ostrvo bilo je adekvatno rješenje, uzimajući u obzir broj vozila na gradskim saobraćajnicama. U današnje vrijeme ono ne bi moglo zadovoljiti zahtjeve saobraćaja – kazao je Jaćimović.

(Glas Srpske)