Vijesti 02.03.2016.

Vratimo Aleksandru bezbrižno djetinstvo

ČITANJE: 1 minuta
aleksandar beronja
Bezbrižno djetinjstvo dječaka Aleksandra Beronje (14) iz Bihaća iznenada je prekinula teška bolest – Dišenova distrofija mišića, koju je moguće liječiti jedino u inostranstvu, za šta njegova porodica nema novca.

Roditelji dječaka kažu kako su prve simptome bolesti kod sina primijetili još prije pet godina, kada su opazili da Aleksandar sve teže savladava fizičke prepreke.

Pomenuto oboljenje najčešće pogađa mušku djecu, a postepeno odumiranje mišića u najvećem broju rezultira smrću usljed zastoja u radu srca između druge i treće decenije života.

Majka dječaka Slobodanka Beronja kaže kako su se obraćali i privatnim zdravstvenim ustanovama u susjednim zemljama gdje su im predložili da se izvrše dodatne analize krvi i DNK kod mališana kako bi se utvrdila tačna dijagnoza bolesti i način njenog liječenja.

Ove komplikovane analize moguće je obaviti samo u nekoj od zapadnoevropskih zemalja. Takva mogućnost postoji u Njemačkoj, ali troškovi od oko 50.000 KM za ovu porodicu su previsoki.

Kako bi pomogli Aleksandru, njegovi drugari iz škole “Harmani” pokrenuli su humanitarnu akciju. Svi koji žele da učestvuju u akciji više informacija mogu dobiti na broj telefona 037/223-466.

(NN)