Vijesti 28.12.2015.

Vrbanja, Česma, Šargovac i Priječani traže otvaranje vrtića

ČITANJE: 2 minute
vrtic
Mnoga gradska i prigradska naselja, kao što su Vrbanja, Česma, Šargovac, Priječani i druga koja su sve brojnija stanovništvom, traže da se u njihovom kraju otvori državni vrtić.

Tako u Vrbanji navode da su prošle tačno 23 godine od kada je zatvorena predškolska ustanova, a na mjestu gdje se nekada nalazio vrtić i čula dječja graja, ostao je samo temelj zarastao u šiblje. Da se ovdje nalazilo obdanište, sjećaju se samo stariji mještani.

Prema riječima roditelja, polovinom ove godine otvoren je prvi privatni vrtić, ali za mnoge je 250 KM mjesečno preskupo, dok su neki prinuđeni da djecu vode u gradske vrtiće.

Iz mjesne zajednice Vrbanja govore kako se ovo naselje vodi kao gradsko, ali u stvarnosti je drugačije, te da je uz sam put naseljeno oko 5.500 mještana.

Bogdan Marjanović, predsjednik Savjeta MZ Vrbanja, kaže kako je otvaranje vrtića unazad osam godina na listi prioriteta, ali kako se na rješavanju ovog problema ništa ne radi.

– Kako je rat počeo, vrtić je zatvoren, ali se na ovoj lokaciji do 1996. godine nalazio montažni objekat koji je u potpunosti srušen, ostao je samo temelj. Što je najbitnije, ostali su izvori za vodu i struju, koji omogućavaju da se uštedi trećina troškova i da se vrtić ponovo otvori- govori Bogdanović.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma, kaže da to naselje broji između pet i šest hiljada stanovnika, nema regulisana mnoga druga pitanja, a kamoli vrtić.

Da je roditeljima veliki teret i briga gdje će djecu ostaviti na čuvanje, svjedoči i Radovan Ilić, predsjednik Savjeta MZ Šargovac.

– Roditelji u jutarnjim časovima voze djecu za vrijeme najvećih gužvi i po putevima gdje nema uslova za saobraćaj čak i do sat i po vremena da bi stigli u vrtić na Starčevici- kazao je Ilić.

Tvrdi da od Petrićevca do granice s opštinom Laktaši na oko 20.000 stanovnika nema nijednog vrtića.

Iz MZ Priječani smatraju da postoji poteba za otvaranjem obdaništa, te kako je mnogo djece upisano u gradske vrtiće.

Prema riječima Ljubinke Dragojević, v.d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, tokom naredne godine nije planirana izgradnja vrtića na mjestu nekadašnjeg objekta u Vrbanji.

– Grad ima namjeru da gradi vrtić u naselju Ada, koji će omogućiti određenom broju roditelja sa područja MZ Vrbanja da djecu upišu u ovaj vrtić, ali kada će se pristupiti izgradnji još nije izvjesno- kazala je Dragojevićeva.

(Nezavisne novine)