Sport 01.06.2016.

Vrbas i Banjaluka čekaju šampione

ČITANJE: 3 minute

Banjaluka će još jednom biti centar svijeta što se tiče kajaka i kanua, a takmičari iz 28 zemalja su već doputovali u Republiku Srpsku, dok se očekuje dolazak još tri delegacije. Direktor prvenstva Nikola Stanković očekuje da će svi poslovi biti gotovi do večeras, odnosno sutra ujutro kada počinje takmičarski dio.

– Pri kraju smo, a danas bi trebalo da bude sve u funkciji. Banjaluka je već puna kajakaša, u ponedjeljak naveče i sinoć su bili treninzi. Sve ide prema planu. Čekamo da stignu još delegacije Bugarske, Turske i Luksemburga, koje su se prijavile za takmičenje – kazao je Stanković.

Na svečanom otvaranju nastupiće splitska grupa TBF, banjalučki “Brutal protest” i DJ Woodie. Žurka na tvrđavi Kastel biće uvod za takmičenja u kanjonu Tijesno, koja su na rasporedu od četvrtka do nedjelje. Šlager prvenstva je u subotu, kada je na programu noćna trka u sprintu. Ovo je već sedma godina zaredom da je Banjaluka domaćin nekom velikom takmičenju, a organizatori su sada mnogo uigraniji.

– Krenuli smo 2010. sa Balkanskim prvenstvom, iz godine u godinu smo dogurali do SP i dalje od toga nema. Ranija iskustva sigurno su nam pomogla, 90 odsto ekipe radi svih ovih godina. Sada je puno opuštenije, puno smo spremniji, mnogo jednostavnije radimo. Neke stvari predvidimo unaprijed. Nama za klub ovo mnogo znači zato što kajak kanu nije toliko popularan sport. Organizacijom dobijamo na popularizaciji i masovnosti. Dobijamo mnogo i za grad Banjaluku i državu, pored promocije sportsko-trustičkih kapaciteta, znači i sa ekonomske strane, pošto je ovo možda i jedino takmičenje koje zarađuje. Sa minimalnim ulaganjima dođemo do zarade. Pored toga, takmičari se vraćaju tokom cijele godine, jer smo daleko jeftiniji od ostalih zemalja, a staza se ne plaća, jer je prirodna – dodao je Stanković.

On je rekao da najviše očekuju takmičara iz Njemačke i Francuske, a BiH će predstavljati deset kajakaša i kanuista.

– Slovenci možda imaju dva-tri najjača takmičara, ali ukupno očekujem da Njemačka i Francuska budu najbolji. Što se tiče BiH, glavni adut je Darko Savić. On je sezonu otvorio odličnim rezultatom i pobjedom u Evrokupu. Pokušavali smo da održi tu formu, radili po planu i programu. Nadamo se da će uspjeti doći do neke od medalja ili bar plasmana u samom vrhu – zaključio je Stanković.

Savić je na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope u Banjaluci osvojio peto mjesto, što je najbolji učinak nekog takmičara iz BiH ikada. Sada želi još više da popravi taj rezultat.

– Konkurencija će biti prejaka, ali vjerujem u sebe. Dobro poznajem stazu, već nekoliko godina sam tu pri vrhu blizu medalje. Nadam se da će mi se na domaćem terenu pogoditi dobar dan i da mogu do odličja. Spreman sam, u dobroj sam formi i jedva čekam početak prvenstva – istakao je Savić.

Svečano zatvaranje zakazano je za 5. jun takođe na tvrđavi Kastel, a sve građane zabavljaće beogradski reperi “Bad Copy”, novosadska grupa “Ateist rep”, te “Tupas mene” i “Digital Seekers ” iz Banjaluke. Ulaz je besplatan za vrijeme ceremonije otvaranja i zatvaranja.

Raspored takmičenja

2. jun disciplina klasik pojedinačno

– masters trka (10)

– C1 muškarci, K1 žene, K1 muškarci (14)

– C1 žene, C2 muškarci, C2 žene

3. jun disciplina klasik timski

– C1 muškarci, K1 žene, K1 muškarci (10)

– C1 žene, C2 muškarci (12)

– dodjela medalja (tvrđava kastel)

4. jun disciplina sprint pojedinačno

– C1 muškarci, K1 žene, K1 muškarci kvalifikacija (10)

– C1 žene, C2 muškarci, C2 žene (13.45)

– C1 muškarci, K1 žene, K1 muškarci, C1 žene, C2 muškarci, C2 žene (21)

– dodjela medalja na stazi (23)

5. jun disciplina sprint timski

– C1 žene, C2 muškarci (11)

– C1 muškarci, K1 žene, K1 muškarci (13)

– dodjela medalja i ceremonija zatvaranja na stazi (15).

(glassrpske.com)