Vijesti 13.05.2019.

VRBAS POD KONTROLOM: Opasnost prijeti od bujičnih vodotoka

ČITANJE: 1 minuta

U pojedinim dijelovima Banjaluke do jutros je palo od 40 do 50 litara kiše po metru kvadratnom, nivo Vrbas je pod kontrolom, ali opasnost prijeti od bujičnih vodotokova, izjavo je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je naveo da su neprekidno u kontaktu predstavnici Gradske uprave i Hidroelektrane “Bočac”, koja već tri dana planski ispušta akumulacije ka tehničkom minimumu kako bi mogla prihvatiti nove količine vode.

“Realno je očekivati pojavu bujičnih vodotokova, ali smo u protekla tri dana sa građevinskom operativom, koju smo podigli i mimo redovnih planova, radili na nekoliko desetina kritičnih tačaka, prokopa, odvoda i kanala na širem području grada, kako bismo ih očistili”, Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je dodao i da je Uprava grada upozorila stanovnike da budu na oprezu, te da materijalna sredstva sklone na sigurno.

“Padavine i dalje traju, a najavljene su za danas, večeras i sutra, što znači da će biti veoma obilne”, rekao je Radojičić i dodao da se na gornjem toku Vrbasa ne očekuju veći problemi.

Radojičić je napomenuo da je Banjaluka od srijede, 15. maja, u stepenu pripravnosti, te da se održavaju sjednice na kojima se rješavaju određena operativna pitanja i prave planovi.

(Srna)