Vijesti 16.08.2016.

Vrbas tekuća deponija za neodgovorne pojedince

ČITANJE: 1 minuta

Članovi Ronilačkog kluba “Buk” najviše vode računa o čistoći korita rijeke Vrbas i svakodnevno, pored sitnog smeća, plastike i metala, najčešće izvlače ostatke aparata za domaćinstvo i olupine auta koje neodgovorni pojedinci bacaju u krajišku ljepoticu.

– Za neke je Vrbas tekuća deponija. Najviše smeća se baca u prigradskim zonama i to na mjestima gdje se obali može prići autom pa ljudi svašta dovezu i bace u vodu. U samom gradu je manje onečišćenje – rekao je član Upravnog odbora RK “Buk” Miroslav Mišković.

Istakao je da u posljednjih mjesec desetak ronilaca intenzivno kontroliše vodotok Vrbasa.

– Imamo ugovor sa Gradskom upravom da kontrolišemo cjelokupan tok rijeke. Sitnije smeće sami iznesemo na obalu i nadležne službe ga odvezu. Kad su u pitanju olupine ili nešto veće, posao radimo iz pomoć firme “Eko-euro tim” – objasnio je Mišković.

Dodao je da, osim lociranja i vađenja krupnog otpada, pomažu i prilikom vađenja minsko-eksplozivnih sredstava koja se, kako je Mišković kazao, najčešće nalaze ispod mostova.

– Nesavjesni građani misle da se će najlakše riješiti tog problema ako ga bace s mosta. Obično su to mali paketi zamotani u kese – rekao je Mišković.

Ovogodišnjim programom zajedničke komunalne potrošnje iz budžeta grada je za ove namjene planirano 10.000 maraka.

(Glas Srpske)