Politika 07.09.2016.

Vreli septembar u Srpskoj: Pometnja sa dvije kampanje

ČITANJE: 2 minute

U Republici Srpskoj, uz predizbornu kampanju, naredne sedmice počinje još jedna – za referendum o Danu Republike.

Zvaničnu kampanju, posredstvom medija vodiće institucije RS, a nosilac će, kako saznajemo, biti Narodna skupština (NS) RS.

Iz izvora bliskih NS RS saznajemo da će političke stranke u RS, koje su zajedno donijele odluku o održavanju referenduma, u okviru stranačkih skupova za lokalne izbore moći da promovišu i referendum o 9. januaru.

Nezvanično saznajemo da je i u okviru Republičke komisije za sprovođenje referenduma razgovarano o potrebi organizovanja kampanje, kako je to i propisano Zakonom o referendumu i građanskoj incijativi i da bi odluka o njenom sprovođenju trebalo da bude donesena na narednoj sjednici.

Istovremeno, u opozicionom bloku u RS ocjenjuju da bi dvije istovremene kampanje mogle da unesu opštu pometnju među biračima i ukazuju na ispravnost njihovog prijedloga da je referendum o Danu Republike trebalo održati poslije izbora.

– Nalazimo se u vrlo specifičnoj situaciji. Imamo lokalne izbore i zakon koji tretira vođenje te kampanje, ali i s druge strane zakon o referendumu koji takođe predviđa kampanju, tako da smo u nekoj situaciji gdje se preklapa jedno sa drugim. Zato je bilo bolje ono što smo predlagali – referendum „da“, ali poslije izbora – kaže lider PDP Branislav Borenović.

Slično smatra i lider NDP Dragan Čavić, koji kaže da je u startu upozoravao da će se napraviti opšta zbrka i da ne bi trebalo te dvije stvari raditi istovremeno.

– Bili smo u situaciji ili da podržimo tu inicijativu ili ne. Međutim, smatrali smo da nema potrebe da se isključujemo iz te priče, jer je ona zajednička, ali ostaje gorak ukus stavljanja referenduma u funkciju izbornih potreba vladajućih stranaka, što je sada potpuno vidljivo. Svjesni smo i da to može da smanji biračko tijelo koje će izaći sedam dana poslije i da najveće efekte od toga ima SNSD, koji svoju stranačku vojsku može da izvedu na izbore. Međutim, za nas je bitno jedinstvo koje je pokazano oko referenduma i pustili smo ih da uživaju u svojim malim dnevno-političkim pobjedama – kaže Čavić.

Neizbježno poklapanje

Potpredsednik SNSD Marko Vidaković smatra da je teško odvojiti kampanju za referendum od one za lokalne izbore, jer se sve dešava u mjesec dana.

– Vjerujem da će institucije RS u skladu sa zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi pokrenuti i kampanju za referendum – kaže Vidaković.

(Euroblic)