Region 29.11.2020.

VRH SRBIJE SAGLASAN: Beograd povlači odluku o recipročnom protjerivanju ambasadora CG

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Aleksandar Vučić sastao sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom.

“Јuče smo zatražili da ambasador Tarzan Milošević napusti teritoriju Republike Srbije. To smo učinili nakon što je naš ambasador proglašen perosnom non grata”, izjavila je premijerka Ana Brnabić i dodala da je predsednik Vučić nju i ministra Selakovića pozvao da se konsultuju oko ove odluke Vlade, prenosi RTS.

“On razumije i podržava odluku, reagovali smo u skladu sa Bečkom konvencijom, potpuno normalno i prirodno”, rekla je Brnabić.

Kako navodi, Vučić je zamolio da se konsultuje oko ove odluke, pa je donesena odluka da će Srbija unilateralno, jednostrano povući odluku.

Kako je prethodno potvrđeno u kabinetu predsjednika Republike, sastanak je organizovan povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom i u želji da se spuste tenzije.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.
Potom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog protjerivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na “ozdravljenju odnosa” sa Srbijom i promociji dobrosusjedske politike s Beogradom.

(SB/Banjaluka.net)