Biznis 28.09.2021.

Vrhovac: Liderska uloga u zaštiti privrede tokom pandemije

ČITANJE: 3 minute

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske u zaštiti privrede tokom pandemije preuzela je lidersku ulogu, rekao je v.d. direktora IRB-a Dražen Vrhovac, ističući da je ponosan što su u najvećoj krizi dokazali da privrednici, a i Republika Srpska, mogu da se oslone na IRB Srpske.

Da su u tome i uspjeli, objašnjava Vrhovac, svjedoče i najnoviji podaci o ključnim ekonomskim kretanjima u Republici Srpskoj – rast plata, industrijske proizvodnje, spoljnotrgovinskih aktivnosti, kao i pozitivna ukupna fiskalna kretanja.

“Dok su se naši zdravstveni radnici grčevito borili da spasu ljudske živote, na čemu smo im neizmjerno zahvalni, mi smo vodili drugu bitku – da u vrijeme kad je cijeli svijet stao usljed pandemije virusa korona pomognemo i kao institucija stanemo u odbranu privrede i životnog standarda građana”, rekao je Vrhovac za “Euroblic”.

Vrhovac kaže da je proaktivno djelovanje stalna aktivnost i opredjeljenje IRB-a Republike Srpske.

On je rekao da su u proteklih godinu dana aktivno radili i na novom aranžmanu sa Svjetskom bankom, usmjerenom na pomoći kategoriji najugroženijih privrednika u Republici Srpskoj.

Aranžman, objašnjava Vrhovac, podrazumijeva plasman sredstava po izuzetno povoljnim uslovima privrednicima koji su imali pad prihoda veći od 20 odsto, posmatrano u posljednjem kvartalu 2019. u odnosu na posljednji kvartal 2020. godine.

“U narednih nekoliko dana objavićemo sve informacije u vezi sa navedenim aranžmanom”, rekao je Vrhovac.

On je podsjetio da su u IRB-u tokom 2021. započeli proces obilaska Republike Srpske na regionalnom principu, gdje organizuju sastanke sa privrednicima i razgovaraju o problemima, kao i mogućim rješenjima u kojima može da učestvuje ova institucija.

“Cilj nam je da sagledamo stanje privrede u svakoj regiji Republike Srpske, te kreiramo mjere kojima bi pomogli dalji razvoj. U oktobru nastavljamo obilazak Republike Srpske posjetom privrednicima Hercegovine. Problemi sa kojima se susreću naši privrednici različiti su od regije do regije i treba ih na taj način sagledavati i tretirati kroz planirane mjere”, naglasio je Vrhovac.

Čim je proglašena pandemija virusa korona IRB Republike Srpske izašla je sa mjerama za podršku privredi i pomoći stanovništvu. Još u martu 2020.
IRB je tokom godine pandemije uspjela da odgovori na povećane potrebe privrede za dodatnim kapitalom.

Zahvaljujući tome, u 2020. godini plan kreditnih plasmana pravnim licima premašen je za oko 40 odsto, dok je fizičkim licima plasirano čak 80 odsto više sredstava od planiranog iznosa za ove namjene. Sličan trend u plasmanima zadržan je i tokom ove godine.

Tokom pandemije IRB imala je značajnu ulogu u finansiranju stambenih potreba socijalnih grupa i grupa od posebnog interesa i značaja za Republiku Srpsku /mladi bračni parovi, višečlane porodice, samohrani roditelji, ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca i nestalih, stanovnici nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština…/.

Za ove svrhe je u 2020. godini izdvojeno gotovo 67 miliona KM, što je za 100 odsto više od planiranog u posmatranoj godini, a time je omogućeno stambeno zbrinjavanje za oko 800 korisnika.

Od početka 2021. za ove namjene plasirano je oko 50 miliona KM putem odobrenih 560 kreditnih zahtjeva, a putem programa stambenog zbrinjavanja do sada je plasirano više od 680 miliona KM, gdje sy pomogli 13.300 građana.

(Srna, E.M)