Vrhovac okrenuo leđa Mišićevoj

ranka misic

Sindikat uprave RS otkazao je juče povjerenje predsjednici Saveza sindikata RS Ranki Mišić da zastupa njihove interese ustvrdivši da je radila protiv interesa radnika.

Zaključak je donesen na sjednici Republičkog odbora Sindikata uprave čiji su čelnici iznijeli niz kritika na račun Mišićeve, koja im je uzvratila optužbom za političku kohabitaciju. Kulminacija sukoba koji traje već neko vrijeme dolazi uoči izbora u Savezu sindikata RS.

– Rad Saveza sindikata RS u protekle četiri godine bio je kontraproduktivan, jer nije učestvovao u raspravi o Zakonu o radu, koji je ipak donesen. Savez sindikata je uputio 76 amandmana na Zakon o radu, a nije učestvovao u raspravi. Nije sklopljen ni opšti kolektivni ugovor – istakao je predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac.

On je postavio pitanje odgovornosti navodeći da lider mora biti odgovoran za organizaciju koju vodi, pa čak i ako ima pritisak sa strane.

– Protiv Ustava je i to što nisu formirane unije sindikata budžetskih korisnika, ni unije sindikata industrijskih i proizvodnih radnika, niti su imenovani potpredsjednici kako se ne bi moglo pregovarati kako treba sa Unijom udruženja poslodavaca i sa Vladom – rekao je Vrhovac.

Potpredsjednik Sindikata uprave Božo Marić rekao je da će pozvati sve granske sindikate koji dijele njihovo mišljenje da im se pridruže u inicijativi za reformu Saveza sindikata RS.

– Savez sindikata koji radi na retrogradan način nikome nije potreban osim grupi pojedinaca koji ostvaruju korist zbog pozicije na kojoj se nalaze. Radničkoj klasi RS nije potreban Savez sindikata koji će svoj statut staviti pod noge i iz toga izvlačiti samo ono što njemu odgovara, a da se oglušava o zahtjeve sopstvenih članica – rekao je Marić.

Mišićeva je rekla da predsjednik Saveza sindikata RS radi isključivo u skladu sa Statutom.

– Trenutno obavljam posao koji je važan za radnike i ne želim da komentarišem političku kohabitaciju pojedinih sindikata – naglasila je Mišićeva koja je na čelu Saveza sindikata već 12 godina.

Kongres Saveza sindikata biće održan 1. jula, a u granskim sindikatima uglavnom nisu bili raspoloženi da govore o tome da li će podržati Mišićevu da po četvrti put bude izabrana za novog sindikalnog vođu. Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da do izbora ima vremena i da se bave važnijim poslovima.

– Sindikat uprave ima svoju politiku i rukovodstvo, a mene političke konotacije pojedinih kolega ne interesuju. Mi ćemo reći svoje kada za to dođe vrijeme – kaže Granulić.

Sindikat pravosuđa tražiće putem ankete među članovima odgovor na pitanje ko treba da vodi Savez sindikata.

– Napravićemo anketu i vidjeti da li Mišićeva ima povjerenja ili će biti predložen neko novi i ko bi to mogao da bude. Ne možemo ništa da prejudiciramo – rekao je prvi čovjek Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović.

U Sindikatu metalne industrije i rudarstva RS kažu da je Savez sindikata potreban RS.

– Trenutno nemamo vremena da se bavimo izbornim kongresom i personalnim rješenjima. O tome će odlučiti delegati – rekao je predsjednik tog granskog sindikata Tane Peulić.

Sindikat uprave zakazao je svoju izbornu skupštinu za 23. maj kada će biti biran novi predsjednik.

Isplata dugovanja

Tomislav Vrhovac je kazao da je Republički odbor Sindikata uprave RS prihvatio da dug za period od 2011. do 2015. godine za koji prosvjetni radnici nisu podnijeli tužbe bude isplaćen tokom dva mjeseca, a da se nakon toga ide u izmirenje svih ostalih obaveza za budžetske korisnike nastalih u 2015. i 2016. godini u 12 jednakih rata.

– Biće nastavljeni pregovori o načinu izmirenja dugovanja onima koji su dobili presude ili su dobili na osnovu mirnog rješavanja radnog spora – kaže Vrhovac.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da je ponuda da dug za naknade, koji se uglavnom odnosi na radnike u prosvjeti, bude isplaćen u ratama, jedini realan i moguć način i da će Vlada krenuti sa isplatom ovog i sljedećeg mjeseca i ako izostane dogovor sa sindikatom.

(glassrpske.com)

AKCIJA Policija sinoć alko-testovima “blokirala” grad

Proteklu noć banjalučka policija bukvalno je “pokrila” sve ključne pozicije na saobraćajnicama u gradu. Jedna od najrigoroznijih akcija, koja je za cilj imala kontrolu alkohola u krvi vozača, odigrala se sinoć i noćas.

MUP Pronađeno dijete iz Banjaluke samovoljno otišlo od kuće

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske utvrdili su da nema elemenata krivičnog djela u vezi sa 13-godišnjim djetetom iz Banjaluke koje je policija pronašla nakon što su roditelji prijavili njegov nestanak, rečeno je Srni u MUP-u.