Vijesti 16.07.2020.

VRIJEDNOST DONACIJE 1,3 MILIONA EVRA: BiH dobila od EU opremu za borbu protiv korone

ČITANJE: 2 minute

EU je dopremila u Sarajevo donaciju u opremi namijenjenu za borbu protiv virusa korona vrijednu 1,3 miliona evra koja će narednih dana biti distribuirana bolnicama širom Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), a, između ostalog, sadrži 28 visokokvalitetnih respiratora, 20 ultrazvučnih aparata i 2.000 pulsnih uređaja za mjerenje nivoa kiseonika u krvi. 

Oprema će, u skladu sa principima raspodjele koje je odobrio Savjet ministara, biti raspoređena zdravstvenim centrima u Doboju, Tuzli, Bihaću, Trebinju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Foči i Mostaru, odnosno bolnicama sa kapacitetima za intenzivnu njegu.

Isporuci opreme prisustvovali su šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Satler je ocijenio da je riječ o značajnoj pomoći BiH u vrijeme kada raste broj zaraženih virusom korona i kada je prosjek godina oboljelih sve niži.

On je obećao da će EU, kao najveći trgovinski partner, donator i investitor u BiH, nastaviti da podržava BiH u borbi protiv virusa korona, za koji je istakao da ne poznaje granice, ni diskriminaciju.

– Nastaviću da obezbjeđujem ovakve vidove pomoći – rekao je novinarima Satler i dodao da EU ostaje uz građane BiH.

Turkovićeva je zahvalila za vrijednu opremu i istakla da je riječ o sofisticiranim uređajima, gotovo najboljim koji se mogu naći na svjetskom tržištu, koji dolaze u BiH u vrijeme porasta broja oboljelih.

Prema njenim riječima, ova donacija je siguran znak da se BiH ozbiljno razmatra da bude punopravan član EU.

– Imamo ozbiljnu podršku EU, a sve ostalo je do nas – zaključila je Turkovićeva.

Donirana oprema nabavljena je u skladu sa standardima EU za javne nabavke putem projekta koji sprovodi UNDP BiH.

– UNDP je ponosan što je partner EU u pružanju strateške pomoći BiH u borbi protiv virusa korona – rekla je Nedera, ističući da je UNDP usmjeren i na oporavak posljedica koje je virus korona nanio ekonomiji i društvu.

Oprema koju je donirala EU narednih dana biće podijeljena zdravstvenim centrima širom BiH i dio je ukupne pomoći EU od sedam miliona evra za borbu BiH protiv virusa korona.

(Srna)