Politika 20.05.2022.

“VRIJEME JE ZA NOVI ZAMAH”: Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel sa Dodikom i Džaferovićem

ČITANJE: 6 minuta

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel danas je stigao u dvodnevnu posjetu BiH. Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH obratio se medijima i govorio o viziji uređenja Evrope, što je bila i tema sastanka.

Michel se u zgradi Predsjedništva BiH sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva Šefikom Džaferovićem, te članom Predsjedništva Miloradom Dodikom. Zbog oporavka nakon operativnog zahvata kičme, član Predsjedništva Željko Komšić sastanku nije mogao prisustvovati.

Ovo je prvi puta da Michel boravi u posjeti našoj državi. Na sastanku sa članovima Predsjedništva razgovarali su o viziji uređenja Evrope.

Naglašeno je kako BiH ima jasnu evropsku perspektivu, a da Evropska geopolitička zajednica nije zamjena za evropski put država zapadnog Balkana, već mogućnost da se u veći oblik saradnje sa EU integriraju balkanske države, iako se još uvijek ne zna šta bi to tačno značilo.

“Htio bih se zahvatiti za vašu toplu dobrodošlicu u Sarajevo. Istinski sam sretan da sam tu kako bih iznova potvrdio vaše opredjeljenje EU. Dozvolite da ponovim ono što sam rekao na Bledu. Ja sam istinski uvjeren da Zapadni Balkan treba EU, ali jednako tako i EU treba Zapadni Balkan. Vrijeme je za jedan novi zamah u EU”, kazao je Michel.

Istakao je kako će se u junu održati sastanak lidera 27 zemalja članica EU sa liderima Zapadnog Balkana.

“Želja nam je da produbimo saradnju i nastavimo dijalog. Htio sam iz prve ruke da čujem vaše zabrinutosti, da saznam vaše prioritete kako bismo našli način na koji vam mi kao EU možemo pomoći. Dok se mi ovdje obraćamo Rusija vrši napad nad ukrajinskim narodom, a 90-tih godina BiH je na svojoj koži osjetila užasne posljedice rata. Znate koliko je važna naša podrška, da zajednički djelujemo”, istakao je Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća kazao je kako posljedice rata u Ukrajini osjetimo svi podjednako na evropskom kontinentu, bez obzira da li se radi o promjenama u cijenama nafte, hrane ili općenito energenata.

“Prije nekih 20 godina na samitu u Solunu iznešeno je čvrsto opredjeljenje evropske budućnosti za cijeli region kojemu moramo pristupiti na jedan novi način. Danas smo išli sa prijedlogom da u junu u okviru Vijeća, razgovaramo na temu jedne geopolitičke zajednice, formata ili platforme koji kao što je istaknuto veoma jasno, neće ni na koji način umanjiti značaj procesa evropskih integracija, već mi želimo ubrzati političku integraciju, jednu od najvećih prioriteta za EU. Zaista vjerujem u budućnost zacrtanu u 14 ključnih prioriteta”, kazao je Michel.

On je dodao kako izazovi sa kojima se Evropa suočava zahtijevaju novi način rada.

“Mi moramo naći način da ubrzamo proces evropskih integracija, moramo uzeti novi zamah za reforme. Također, veoma važno je da se politički lideri sastaju u povjerenju i kulturi dijaloga”, naglasio je Michel.

Na kraju obraćanja, predsjednik Evropskog vijeća kazao je da EU pruža pomoć privatnom sektoru i građanima zbog povećanja cijena na tržištu, te da će se u tom smislu podrška dati i BiH.

Dodik: Od 14 prioriteta izdvojiti pet-šest

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predložio je danas na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom da se napravi selekcija 14 prioriteta i završi pet, šest koji su važni da bi BiH dobila kandidatski status.

– To bi značilo novu nadu. Evropska komisija je bila preoštra prema BiH – rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarla Mišela.

On je dodao da ukupna globalna situacija daje malo šanse za neka rješenja, te naveo kako su neke zemlje alplicirale za članstvo.

Dodik je istakao da je i Misija Altea bila korisna i treba da ostane u formatu koji danas jeste.

– Saglasni smo da je potrebno očuvati mir i stabilnost i to nema nikakvu alternativu, pokušati obezbijediti lance snabijevanja rekao je Dodik.

Dodik je rekao da očekuje da sukob u Ukrajini bude što prije završen, kao i da BiH ostane neutralna.

Džaferović: Kandidatski status relaksirao bi sve

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, kazao je da je Michelova rečenica od prošle godine s Bleda bila okosnica današnjeg sastanka u Sarajevu.

“Na Samitu na Bledu prošle godine Michel je izgovorio rečenicu koja je danas bila osnovna teza i ovog sastanka. Bilo je poznato, do tog sastanka, da Zapadni Balkan treba EU, ali je on tada rekao da treba i dodati rečenicu da i EU treba Zapadni Balkan. I to je sva istina”, kazao je Džaferović.

Istakao je kako se cijeli sastanak odvijao u znaku te dvije rečenice koje ukazuju na potrebu da se sve države Zapadnog Balkana integriraju u EU i da prije toga ostvare što je moguće veči napredak.

“Ruska agresija na Ukrajinu i kompliciranje sigurnosne, ekonomske i političke situacije u Evropi ukazuje na još veći značaj te rečenice s Bleda. Evropskoj uniji je potrebna vizija i ovo što radi predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je vizija kako treba da budu uređeni odnosi u Evropi, Evropskoj uniji i svijetu. Danas je jasno kazano da BiH i sve države Zapadnog Balkana imaju vrlo jasno evropsku perspektivu, da treba tražiti modalitete snažnije saradnje zemalja Zapadnog Balkana i EU, kao i s državama Istočnog partnerstva”, dodao je.

Na sastanku se govorilo i o novoj ideji – Evropskoj geopolitičkoj zajednici.

“Ta zajednica nije i ne smije biti zamjena za evropski put država Zapadnog Balkana, ali može i mora biti nešto što će nas dovesti u veći i snažniji oblik saradnje s EU. Šta to konkretno znači nije jasno definirano, ali ideja je da BiH i ostale zemlje Zapadnog Balkana, ako su ispunile neke od kriterija, učestvuje u radu tijela EU i tako ostvaruju tješnju saradnja s EU. To je zamisao geopolitičke zajednice, kako sam je ja razumio”, rekao je.

Džaferović je kazao da je danas na sastanku Michelu jasno kazao da u BiH svi moraju poštivati Ustav i zakone i sve što imamo unutar BiH.

“Tu nema dileme. Institucije moraju biti deblokirane, nasrtaji na reforme moraju prestati. To je u interesu svih nas. I trebamo što prije ispuniti 14 prioriteta Evropske komisije i dobiti kandidatski status. Zamolio sam Michela da što prije BiH dobije kandidatski status jer to je nešto što bi relaksiralo odnose u BiH”, kazao je.

(SB)

Oznake: Šarl Mišel