Vijesti 06.01.2016.

Vrijeme je za promjene u porodilištima: Jedan osmijeh puno pomaže

ČITANJE: 3 minute
porodilja
Da stanje u banjalučkom porodilištu i nije bajno uvjerile su se mnoge majke, ali već od sljedeće godine možemo očekivati bar male pozitivne pomake.

Osnivanjem Udruženja građana DRIP, koje se bavi reproduktivnim pravima i zdravljem žena u Banjaluci, ali i cijeloj BiH sve su glasniji istupi porodilja, od kojih većina tvrdi da su jedva čekale da “pobjegnu”, odnosno da ih otpuste iz porodilišta.

Uslovi nisu ni blizu evropskog standarda, ali trudnicama i majkama jedan od gorućih problema, ipak je  nezadovoljavajući odnos osoblja.

Najviše smeta grub odnos

Iz razgovora s porodiljama saznali smo da mnoge od njih cijelo vrijeme od prijema do otpuštanja razmišljaju – “sve ću istrpjeti, samo da odem što prije kući”. To što u WC-u najčešće nema svjetla, što posteljinu ne mijenjaju dovoljno često mnogima i nije toliko veliki problem koliko je to često ružan odnos osoblja, koji bi svakako trebalo da bude nježniji, posebno jer je riječ o ženama koje su emotivno u  teškom stanju. Mnogo je prvorotki koje su uplašene, dojenje im ne ide od ruke, nisu prošle školu za trudnice, nisu svjesne promjena kroz koje prolaze…

Komunikacija porodilja sa osobljem porodilišta u RS je, kako kažu u udruženju DRIP na tom nivou da narušava dostojanstvo porodilja.

Upravo to je bila jedna od tema sastanka članica DRIP-a s ministrom zdravlja i socijalne zaštite Draganom Bogdanićem i šefom porodilišta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS prof. dr Nebojšom Jovanićem, a koji je održan tokom decembra 2015.

– Raspravljali smo o lošoj informisanosti i edukovanosti trudnica i porodilja i problemu u komunikaciji između medicinskog osoblja i pacijenata. Ukazali smo i na problem na koji nam se porodilje često žale, a to je odsustvo medicinskog osoblja tokom nekih faza poroda, jer ako u porođajnoj sali porodilja u bilo kojem momentu porođaja ostane sama, nastupaju strah i panika. Dobili smo konstruktivne komentare na sve probleme na koje smo ukazali, kao i naznake i prijedloge rješenja – kaže za Press RS Irena Medar Tanjga, članica DRIP-a.

Ovo udruženje postoji tek godinu dana, a pored niza aktivnosti, kao jednu od najvažnijih, ističu istraživanje o iskustvima žena prilikom porođaja u RS koje se odvijalo u periodu od 18. do 28. februara 2015. Podaci koje su prikupili ne govore pohvalno o stanju u porodilištima. U istraživanju je učestvovalo 539 žena koje su se porodile u jednom od 13 državnih i jednom privatnom porodilištu.

Neophodne promjene

Većinom porodilje nisu zadovoljne uvodnim postupcima prilikom prijema u porodilište, nisu imale privatnost prilikom porođaja, u toku porođaja su morale ležati sve vrijeme, a često su bile i žedne i gladne.

Njih 71 odsto smatra da s doktorima i medicinskim osobljem nisu ostvarile odnos povjerenja i razumijevanja.

Stvari se moraju mijenjati, smatraju u DRIP-u. Prvi koraci koje će preduzeti su, kažu, aktivnosti na edukaciji što većeg broja trudnica i porodilja.

– Planiramo organizovati i sastanke s medicinskim osobljem Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS, da bismo pokušali riješiti problem loše komunikacije s pacijentima. Ovakve sastanke održali bismo naknadno i sa osobljem ostalih porodilišta u Srpskoj. Želimo da pokrenemo i “razgovaraonicu”, gdje bismo kroz rad u „vršnjačkoj” grupi omogućili majkama da govore o iskustvima s porođaja, osnaže svoje roditeljske kapacitete i suoče se sa svojim strahovima i nedoumicama u vezi s roditeljstvom, kroz razgovore u sigurnom, podržavajućem okruženju – priča naša sagovornica.

Ona ističe i dvije bitne stvari koje su u protekloj godini promijenjene u korist porodilja, a to su: umanjena cijena za prisustvo oca na porođaju i umanjena cijena epiduralne anestezije. Naime, prisustvo oca se plaćalo 500 KM, a sada je 20 KM, a epiduralna anestezija je takođe s 500 KM snižena na 150 KM.

(Press)