Magazin 16.05.2016.

Vrijeme je za sok od zove!

ČITANJE: 2 minute
zova
Sok od zove većinu nas vraća u djetinjstvo. Malo je onih koji su ga voljeli kao djeca, ali zato kao veliki trebalo bi što više da ga pijemo zbog njegovih ljekovitih svojstava.

Zova je biljka koja se može koristiti za prevenciju i izliječenje mnogih bolesti zbog svog terapeutskog djelovanja. A za nju se vezuju mnoge legende, jedna od najpoznatijih je da se Juda objesio baš o drvo zove. Zova raste na obroncima šuma i zapuštenim mjestima blizu naselja, a ljekoviti dijelovi su mladi izdanci, koji se beru na proljeće.

Čaj od listova i plodova zove najčešće se koristi za izmokravanje, pročišćavanje krvi i dijabetes dok cvjetovi pomažu kod liječenja prehlade, respiratornih bolesti i reume. Čak i kora ovog stabla je ljekovita, a najčešće se koristi za upale mokraćnih kanala, olakšava mokrenje, pomaže pri radu bubrega i bešike. Malo je poznato da su zreli plodovi zove (bobice) veoma bogate vitaminom B i C, ali su u svježem obliku otrovne zato treba da se kuvaju kao kompot ili džem. Takođe u svom sastavu imaju i selen koji je veoma bitan za podizanje imuniteta.

Najpoznatiji proizvod od zove je svakako sok, koji većina domaćinstava i dan danas redovno pravi, a on je veoma koristan za pušače, jer redovnom upotrebom ublažava pušački kašalj. Pročišćava organizam i veoma je dobar za bronhije.

A evo i kako da ga napravite:

Za pravljenje soka od zove koriste se svježi cvjetovi zove, a mjerilo je da se na litar vode koristi 20 cvjetova. Cvjetove potopite u hladnu vodu i ostavite da stoji 24 sata, na hladnom i tamnom mjestu. Nakon 24 sata u vodu iscijedite jedan limun, dodajte pola kilograma šećera, promiješajte i ostavite da stoji još 24 sata. Sirup povremeno miješajte, jer je potrebno da se sav šećer istopi.

Nakon još 24 sata procijedite sirup kroz gazu i dobili ste sirup od zove. Pijte ga tako što ćete jednu trećinu čaše napuniti sirupom, a ostatak razblažiti vodom. Jednostavno zdravo i osvježavajuće za toplije dane koji nam dolaze.

(Lifepressmagazin.com)