Vijesti 26.08.2016.

Vršnjaci za primjer: Đorđe auto – stopom krenuo trbuhom za kruhom, spasio ga Nenad gladnog i promrzlog

ČITANJE: 2 minute

Đorđe Krčmar (21) iz Janje auto-stopom se zaputio u Banjaluku, trbuhom za kruhom, a promrzlog i gladnog pored Vrbasa pronašao ga je vršnjak Nenad Vrljanović.

Đorđe je rodom iz Janje, gdje je u trošnoj kući živio sa dedom i izdržavao ih radeći na nadnicu. Starac je preminuo prije tri mjeseca, a Đorđe ostao bez jedinog oslonca u životu i razloga da se zadrži u tom mjestu.

Bez dinara u džepu, zaputio se u Banjaluku, gdje su njegovi prijatelji iz srednjoškolskih dana.

– U Banjaluku sam se zaputio da tražim posao pekara, jer sam se za to i školovao. Ovo je grad koji nudi više mogućnosti i nadam se da ću i uspjeti – rekao je Đorđe.

Ovaj mladić je dijete poginulog borca. Odrastao je u banjalučkom Domu za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“, jer ga je kada je imao sedam godina majka napustila i udala se u Ugljevik.

Đorđu tata poginuo u ratu, majka ga napustila

– Čujemo se ponekad, ali njen novi muž ne dozvoljava da budem sa njima.  Ja to i ne želim, nego da se brinem sam o sebi – kaže Đorđe i dodaje da je još juče tražio posao, ali bez uspjeha. Ipak, ne gubi nadu da će mu neko dati priliku da zaradi svoj hljeb.

Đorđe priča da je u Banjaluci najpre obišao Dom i potražio drugare, ali je znao da tu ne može ostati. Noć je proveo u kućici kod Vrućice, u banjalučkom naselju Srpske Toplice, gdje ga je vršnjak Nenad Vrljanović juče ujutro zatekao promrzlog i gladnog.

– Na sebi je imao mokar šorc i majicu, kašljao je, povraćao i izgledao dosta loše. Nije imao ni ličnu kartu, ni zdravstvenu knjižicu. Doveo sam ga u svoju kuću, a zatim odveo ljekaru i kupio mu lijekove, jer se ispostavilo da ima stomačni virus – ispričao je Vrljanović koji je odlučan da Đorđu pomogne da nađe posao i stan.

Nenad je, takođe, nezaposlen i radi samo povremeno, ali je vršnjaku platio pregled i dao topao smeštaj.

– Večeras se spremamo da sjednemo u kola i obilazimo pekare, dok ne nađemo vlasnika voljnog da Đorđu da šansu da se dokaže. Juče nismo imali sreće, ali ne odustajemo – priča Nenad.

Na potezu humanost Banjaluke i RS

Nenad Vrljanović je svoju humanost dokazao, kada je u kuću primio nepoznatog, bolesnog vršnjaka, bez ijednog dokumenta.

Sada je na potezu Banjaluka da pokaže svoju humanosti i da pomogne mladiću da stane na noge i zaradi za svoju egzistenciju.

(EuroBlic)