Vijesti 20.08.2021.

VSTS grubo i neprofesionalno prekršio zakon

ČITANJE: 1 minuta

PIŠE: Milan Tegeltija

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je drastično i flagrantno prekršio Zakon o VSTS i time moguće izazvao i pitanje eventualne krivične odgovornosti zbog takve zloupotrebe i bezakonja.

Potpuno bezakonje, pa čak i moguće krivično djelo zloupotrebe, desilo se danas povodom odluke o izuzeću predsjednika i članova VSTS u slučaju glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

VSTS ni teoretski nije mogao donijeti ovakvu odluku po Zakonu. Zašto? Zatraženo je izuzeće predsjednika VSTS o kojem odlučuje VSTS u cjelini i četiri člana VSTS, o čemu odlučujuje predsjednik VSTS. Da bi Predsjednik odlučivao o zahtjevu za izuzeće članova VSTS, prethodno članovi VSTS moraju odlučiti o izuzeću predsjednika i tu nastaje problem koji je VSTS riješio drastičnim kršenjem Zakona o VSTS-u.

Zašto, zato što je kvorum za odlučivanje VSTS 11 članova od ukupno 15. Pošto je zatraženo izuzeće 4 člana VSTS, oni nisu mogli odlučivati o izuzeću predsjednika VSTS koji nakon toga treba da odlučuje o njihovom izuzeću. U tom kvorumu, pored tih 4 člana, takođe nije mogao da učestvuje ni predsjednik VSTS o čijem se izuzeću odlučuje.

Prema tome, preostalih 10 članova za koje nije zatraženo izuzeće nije bilo dovoljno za kvorum i donošenje bilo kakve odluke u vezi sa zahtjevima za izuzeće, a predsjednik protiv kojeg je podnesen zahtjev za izuzeće nije mogao preduzeti nijednu radnju prije nego Savjet (sa kvorumom za odlučivanje od 11 članova) odluči o njegovom izuzeću.

Na taj način VSTS je grubo i potpuno neprofesionalno prekršio Zakon o VSTS, zbog čega takva odluka VSTS mora biti ništava!

Oznake: Milan Tegeltija