Vijesti 18.08.2021.

VSTS: Konačna odluka u disciplinskom postupku protiv Gordane Tadić do početka septembra

ČITANJE: 2 minute

Odluka Drugostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv glavnog tužioca BiH Gordane Tadić očekuje se krajem ovog mjeseca ili početkom septembra, rečeno je Srni u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Iz VSTS su naveli da je Drugostepena komisija u ovom disciplinskom predmetu određena putem DKCMS sistema, ali budući da postoji zahtjev za izuzećem, o kojem nije odlučeno, još nije određen konačan sastav komisije.

Vlado Adamović, advokat Tadićeve, rekao je Srni da je u ovom predmetu zatraženo izuzeće člana Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ Halila Lagumdžije i zamjenika predsjednika VSTS Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović, kako bi se sačuvala objektivnost i spriječila pristrasnost.

Izuzeće Švrake, pojasnio je, zatraženo je nakon javno objavljenog podatka da je sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanom Mehmedagićem išao u centralu SDA, zbog čega smatraju da ne može biti objektivan član disciplinske komisije.

– Posjetom centrali SDA opredijelio se za spinove predsjednika stranke Bakira Izetbegovića koji stalno optužuje Tadićevu i očigledno ima intenciju da ona bude smijenjena, odnosno da utiče na Drugostepenu komisiju – istakao je Adamović.

Adamović je dodao da su tražili isključenje predsjednika VSTS Halila Lagumdžije i zamjenika predsjednika VSTS-a Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović jer su se, kako kaže, javno izjašnjavali o meritumu spora koji je sada sporan, a prije toga to je bila tema na parlamentarnoj komisiji za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

– Tamo se raspravljalo o upotrebi CMS sistema u Tužilaštvu i tamo su se javno izjašnjavali o krivici odgovornih osoba, pa i o Tadićevoj, tako da su i u subjektivnom i objektivnom smislu oni pristrasni – pojasnio je Adamović.

On je naveo da će sačekati odluke Savjeta u pogledu izuzeća predsjednika i zamjenika predsjednika VSTS-a i da bi nakon toga trebalo da bude formirana Drugostepena disciplinska komisija, ukoliko bude usvojena njihova žalba.

– Ukoliko se ne usvoji, onda suđenje ide dalje tako što će Drugostepena disciplinska komisija donositi odluku – rekao je Adamović.

(Srna/SB)

Oznake: Gordana Tadić, VSTS