Vijesti 25.03.2016.

VSTS nezadovoljan mehanizmom koordinacije

ČITANJE: 2 minute
Брисел - ВСТС
Predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH su tokom posjete institucijama EU u Briselu izrazili nezadovoljstvo predloženim mehanizmom koordinacije koji je usvojio Savjet ministara BiH jer on ne predviđa učešće VSTS-a.

Pri tome su, kako su naveli, zanemareni tehnički kapaciteti ove institucije, kao i njena institucionalna uloga kao jedinstvenog tijela BiH zaduženog za osiguravanje nezavisnosti, efikasnosti, integriteta i profesionalnosti pravosuđa u zemlji.

Kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa, predstavnici VSTS-a su kao ključni krajni cilj budućih reformi identifikovali ustavne garancije nezavisnosti pravosuđa, kao i dalje jačanje budžetske samostalnosti pravosuđa, saopšteno je iz VSTS-a.

Teme razgovora u Briselu bile su i zadaci VSTS-a u procesu reforme pravosuđa u oblastima koje spadaju u njegove nadležnosti, među kojima su kao posebno prioritetne prepoznate unapređenje sistema odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija i jačanje sistema disciplinske odgovornosti, unapređenje sistema, procedura i kriterijuma za imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija i jačanje integriteta, te sistema za sprečavanje i borbu protiv sukoba interesa kroz izradu smjernica za sve nosioce pravosudnih funkcija.

Predstavnici EU iskazali su podršku VSTS-u i njegovoj ulozi u obezbjeđenju nezavisnosti pravosuđa, kao i pokretanju i sprovođenju reformi pravosuđa, te najavili pokretanje procesa procjene postojećeg stanja kao koraka ka daljem institucionalnom razvoju u okviru naznačenih područja.

U saopštenju se dodaje da su predstavnici EU naglasili značaj jačanja nezavisnosti pravosuđa, posebno na način da se predvide neophodne ustavne garancije, kao i važnost VSTS-a u unapređenju reforme pravosuđa u kontekstu procesa pristupanja BiH EU.

Delegacija VSTS-a, koju je predvodio predsjednik Milan Tegeltija, između ostalog, razgovarala je sa članom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za BiH Kristijanom Dan Predom i generalnim direktorom Generalnog direktorata za susjedsku politiku i proširenje Kristijanom Danijelsonom.

 (Agencije)