Vijesti 20.08.2021.

VSTS: Odbijeni zahtjevi odbrane Gordane Tadić za izuzeće članova Disciplinske komisije

ČITANJE: 2 minute

Advokat Gordane Tadić Vlado Adamović je zatražio izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, kao i predsjednika VSTS-a Halila Lagumdžije te obje potpredsjednice Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović, međutim, zahtjevi su odbijeni.

U vezi s disciplinskim postupkom koji se vodi protiv glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine saopćava da je Vijeće na zatvorenoj sjednici odlučivalo o zahtjevima Gordane Tadić, odnosno njenog advokata, prenosi Klix.

Zahtjev za izuzeće predsjednika VSTS-a BiH Halila Lagumdžije se odbija, čime su zatim stečeni uslovi da on donese odluke o ostalim zahtjevima za izuzeće, koje je Adamović uputio VSTS-u BiH.

“Predsjednik VSTS-a BiH je odbio zahtjeve za izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića. Zahtjeve za izuzeće potpredsjednicâ VSTS-a BiH Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović, koje je podnio punomoćnik glavne tužiteljice Tužilaštva BiH advokat Vlado Adamović, predsjednik VSTS-a BiH je odbacio, dok je zahtjev za izuzeće koji je podnijela sama potpredsjednica VSTS-a BiH Biljana Simeunović predsjednik uvažio”, saopćeno je.

Ovim su stečeni uslovi da Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH nastavi rad i donese drugostepenu odluku u disciplinskom postupku protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Podsjetimo da je krajem jula prvostepena disciplinska komisija VSTS-a utvrdila da je glavna tužiteljica u BiH počinila disciplinske prekršaje, zbog čega je donesena odluka o njenoj smjeni s ove funkcije. Oni su utvrdili disciplinsku odgovornost Tadić za prekršaje nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti i propuštanja, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

(SB)

Oznake: Gordana Tadić