Politika 22.10.2021.

VSTS: Podrška radu Tužilaštva BiH i Milanku Kajganiću

ČITANJE: 2 minute

Predsjedništvo Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH istaklo je danas u Sarajevu punu podršku radu Tužilaštva BiH i njegovom novoimenovanom vršiocu dužnosti glavnog tužioca Milanku Kajganiću radi podizanja kvaliteta rada na najviši nivo.

Tokom današnjeg sastanka rukovodstva VSTS-a sa Kajganićem konstatovano je da je trenutna društvena situacija komplikovana i da velika odgovornost leži na rukovodiocima pravosudnih institucija u smislu normalizovanja situacije kroz saradnju i komunikaciju svih relevantnih institucija, saopšteno je iz ovog savjeta.

U razgovoru je naglašena potreba za efikasnim procesuiranjem predmeta organizovanog kriminala i korupcije, te predmeta ratnih zločina u skladu sa Revidiranom strategijom za rad na ovim predmetima.

Sagovornici su istakli da Sistem za automatsko upravljanje predmetima u ovom tužilaštvu treba da bude uspostavljen u punom kapacitetu i da nadležne službe Sekretarijata VSTS-a stoje na raspolaganju za tehničku podršku.

Puna saradnja i koordinacija sa policijskim agencijama s ciljem uspješnog procesuiranja krivičnih djela istaknuta je kao jedan od prioriteta.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima Sekretarijata VSTS-a u vezi sa strateškim planiranjem rada Tužilaštva BiH, te o saradnji na projektima i inicijativi da se na najoptimalniji način odredi unutrašnja struktura institucije radi kvalitetne podrške radu tužilaca u Tužilaštvu.

Za početak naredne sedmice najavljen je sastanak predsjednika VSTS-a i rukovodstva najviših pravosudnih institucija na nivou BiH.

U kontekstu kvalitetnog rada i funkcionisanja pravosudnog sistema, predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija naglasio je da je ova institucija mjesto gdje se o svim problemima u radu pravosudnih institucija može otvoreno i iskreno razgovarati i tražiti podrška od ovog savjeta u njihovom rješavanju.

Osim Lagumdžije i Kajganića, današnjem sastanku su prisustvovali i članovi VSTS-a Biljana Simeunović, Sanela Gorušanović Butigan, Sanin Bogunić, predsjedavajuća Stalne komisije za kvalitet i efikasnost rada tužilaštava Željka Radović i direktor Sekretarijata Savjeta Admir Suljagić.

(Srna, E.M)