Region 25.12.2022.

Vučević: Prištinski policajci ušli u Leposavić i zamenili ljudstvo u stanici

ČITANJE: 5 minuta

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je prištinska policija ušla sinoć u Leposavić, i uz pomoć KFOR-a, izvršila zamjenu policijskih službenika u stanici Leposavić.

Vučević je naveo da je jutros dobio podatak da je dio specijalne policije prebačen iz baze Uroševac u Kosovsku Mitrovicu, i da je riječ o grupi od 35 policajaca.

“Došlo je do smene pripadnika kosovske policije u Lesoviću. Ekipa koja je ranije bila pod kontrolom Prištine je zamenjena sa novim ljudstvom. Došlo je do smene ljudstva, a to ljudstvo došlo je uz podršku i sa transporterima KFOR-a. To je i KFOR potvrdio. Nije činjenica koja je prijatna za nas, ali je moramo biti svesni”, rekao je Vučević za TV Prvu.

On ističe da ima stalnih pomjeranja i konfigurisanja kosovskih jedinica po terenu.

“Oni imaju više jedinica, tako da je vrlo teško definisati da li su to ROSU, operativne ili interventne jedinice, različito ih konfigurišu. Već dve nedelje situacija je napeta i te tenzije su tako dramatične da bukvalno šibica može sve da zapali”, upozorio je ministar odbrane.

Najavu Kurtija da će narednih dana razgovarati sa predstavnicima KFOR o uklanjanju barikada, Vučević vidi kao izgovor za nastavak eskalacije, a što su u prošlosti bili lične karte, registarske tablice, smjena regionalnog komandira policije, raspuštanje opštinskih izbornih komisija ili hapšenja koja su stalna.

“Borba protiv sive ekonomije je neverovatno koncentrisana samo na srpske enklave ili sredine u kojima Srbi žive. Sve ostalo je regularno na KiM, svi plaćaju poreze i akcize, prosto zemlja odiše vladavinom prava, ali gde god su Srbi, tu su kriminalne grupe koje treba razbiti dugim cevima, specijalnim jedinicama i oklopnim vozilima”, konstatuje Vučević.

On dodaje da je zabrinjavajuće što se, kako kaže, slični narativi mogu čuti i od pojedinih poslanika u Skupštini Srbije.

“Ovo nije pitanje stranaka, već da li će preostalih 100.000 ili nešto manje Srba na KiM preživeti i da li će Srbija sačuvati svoje državne i nacionalne interese”, poručio je Vučević.

Na pitanje šta će se desiti ako se krene sa nasilnim uklanjanjem barikada, Vučević je odgovorio da je Srbija uvijek za politiku mira i dogovora.

“Bolje je da pregovaramo i razgovaramo, bolje je da pravimo ne uvek lake kompromise nego da idemo u ratove i sukobe, ali jasno naglašavamo da imamo crvene linije – nema Bljeska, nema Oluje, nema pogroma. Budu li to radili, bude li se neko igrao sa time i bude li međunarodna zajednica to dozvolila, veliki sam pesimista da će biti moguće sačuvati mir na KiM”, istakao je Vučević.

Dodaje da bi svi morali biti svjesni toga da Srbija neće na Jarinju i Brnjaku čekati sa sendvičima i ćebadima kolone srpskih izbeglica na traktorima i kamionima, niti će mirno gledati na ubijanja Srba.

Vučević ističe da nisu problem barikade, da se ništa neće riješiti ni kada se one uklone, već da je pravo pitanje šta je te Srbe natjeralo da izađu na barikada po ovakvom vremenu.

“Niko se ne igra rata, ne priželjkuje i ne priziva sukobe, jer smo svesni da je to u svakom smislu skup put. To je igra nerava i čekanja ko će da napravi pogrešan potez i zato je bitno da srpska zajednica ostane mirna i izbegne svaki sukob sa KFOR i Euleks”, istakao je ministar.

Dodaje da bi, u tom slučaju, ušli u scenario iz devedesetih prošlog vijeka da su Srbi loši momci koje treba kazniti, da smo mi remetilački faktor koji se sukobljava sa međunarodnom zajednicom i ne poštuje ugovore.

“Naprotiv. Sve je kontra. Sve to radi Priština. Istovremeno, moramo da sačuvamo svoj narod na KiM i Srbiju, što je izuzetno teško i ne znam šta je izazovnije od toga”, rekao je Vučević.

Na pitanje da li je to pokušaj da Priština preuzme sever, Vučević je odgovorio da je jasna politika Kurtija da se KiM etnički očisti i ostane bez Srba, pogotovo na sjeveru.

“Ostale bi enklave, koje su iovako pod pritiscima i okružene. Sve je već očišćeno i reći će da Srbi nisu mogli da se uklope u civilizovano kosovsko društvo, zato je važno da ostanemo mirni i da se ne svađamo povodom KiM.

Treba nam racionalan i smiren pristup. Nije vreme za slanje velikih parola”, naglasio je Vučević.

Što se tiče Vojske Srbije (VS), ministar kaže da ona pažljivo prati šta se dešava na KiM, da je dobila jasne smjernice šta treba da radi i da je spremna  izvrši svaki zadatak.

“VS ne želi sukobe jer najbolje zna šta znači sukobi i rat, ali je dovoljno opremljena, obučena, motivisana i pripremljena da izvrši svaki zadatak. Nadam se da niko nije lud da to proverava”, kaže Vučević.

On upozorava da je svega par kilometara posleij administrativne linije je američka baza KFOR sa 150 vojnika.

“Čeka se politički dogovor, a ne sukob i rat, a VS mora da bude spremna i za takav scenario”, ističe Vučević.

Govoreći o naoružavanju VS, ministar je rekao da nam je stiglo naoružanje sa Zapada i da će to objaviti predsednik Vučić kada dođe vreme.

Rekao je da imamo probleme sa isporukom oružja koje smo već platili Rusiji zbog sankcija, kao i oružja iz Kine zbog transporta, dok pojedini, kaže, neko oružje neće da nam prodaju.

“Predsednik i vlada odlučili su da se izdvoji veliki paket za namensku industriju da bi imali nove, bolje i modernije proizvode. Videli smo ozbiljan plan da se do 2026. uradi najveći zahvat opremanja vojske u poslednjih 40 godina, u cilju odbrane države, u želji da se nikada ne upotrebi”, poručio je Vučević.

(Agencije)