Region 27.10.2022.

Vučić: Ako krenu oružjem na Srbe, ponoviću – progona i ubistava neće biti

ČITANJE: 2 minute

Nema predaje. Ponoviću. Nema predaje, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, upitan nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost koja je poruka Srbima na KiM.

Objasnio je i da je jutrošnji sastanak sa Srbima sa KiM bio kratak jer im je ponovio sve ono što je i do sada govorio.

“Rekao sam im i da mi od njih tražimo da se odupru na miran i demokratski način, da ne izazivaju konflikte, da rade u skladu sa svim demokratskim načelima. Ako krenu neke oružane akcije protiv Srba, ponoviću – progona i ubistava neće biti”, rekao je još jednom Vučić.

Dodao je da su Srbi sa KiM na sastanku iznijeli da su oni odlučili da zaštite svoju imovinu, kao i da će blokirati ulaze i izlaze na KiM.

“Njihov je plan da puste da izađu sa svojim tablicama, ali da im posle ne daju da se sa tim istim tablicama vrate na teritoriju KiM. Država Srbija neće dozvoliti pogrom niti ubijanje svog naroda. Neće biti ponavljanja 2004. godine, niti bilo kakavih sličnih akcija”, rekao je Vučić.

“Mi smo tu da budemo sa njima ne samo kada je lako, već i kada je teško i bićemo uz svoj narod u potpunosti”, zaključio je predsednik Srbije.

“Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš, stavove zemalja Kvinte i zemalja EU, usaglašene. U tački dva se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija u vezi tablica legitimna i da je problem u vremenu i metodama”, rekao je on.

Vučić je rekao da je obavijestio i ambasadore Kvintu kojima je rekao da je riječ o lažima, notornim, jer to nigdje ne piše. To nigde ne piše, istakao je on, i podvukao da je svaki papir pročitao i da svaki paragraf zna. Takođe je pročitao sve tačke sporazuma koji se tiču promene registracionih tablica.

Vučić je objasnio da je suština u tome da je iz sporazuma iz 2011. svugdje navedeno da je riječ o KS tablicama, koje su, kako je istakao, statusno neutralne, ali da Priština sada to negira. “Sve vreme mi o tome insistiramo, mi kažemo KS tablice, a oni da nema više KS trablica jer su ih ukinuli”, rekao je on i objasnio da Priština zahteva RKS tablice, što je nedopustivo jer nije statusno neutralno pošto RKS znači Rebublika Kosovo.

(N.M.)