Region 17.10.2022.

Vučić: Ako ne uvedemo sankcije Rusiji, u velikom smo problemu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da predstavnici Evrope pozivaju Srbiju da bude “na pravoj strani istorije”, koja, kako kaže, nema veze sa argumentima. On je dodao da ćemo “biti u velikom problemu” ako ne uvedemo sankcije Rusiji.

„Ako vi mislite da bi bilo dovoljno da Srbija kaže da sutra uvodi sankcije Rusiji. Ne, tapšali bi nas po ramenu pet dana, šest dana. Danas im to služi da nas kao motka i malj da nas udaraju po svim forumima, pošto ne mogu većeg i jačeg, ali mogu malu Srbiju. Pa će nama da rade sve ono za šta će da optužuju Rusiju da rade nekim drugima. Ne bi to bilo dovoljno, verujte mi. Posle svega, verujte mi, rekli bi: ‘Ili ste za budućnost ili želite da budete na pravoj strani istorije’… A ta prava strana istorije nema baš mnogo veze sa argumentima, već da ste na njihovoj strani. Ako niste na njihovoj strani, onda niste na pravoj strani istorije“, rekao je Vučić, a zatim se osvrnuo na to šta znači „prava strana istorije“ iz ugla Zapada.

„Ta ‘prava strana istorije’ vam kaže odrecite se Kosova i Metohije, jer jedino tada ćete dobiti neki mali poklon, iako vam nećemo baš reći šta će biti taj mali poklon, ali biće ipak mali. Padne li vam na pamet da odbijete samoukidanje, onda ste u problemi. Ne preti niko danas meni kao Aleksandru Vučiću zbog mesta predsednika Srbije, oni prete neskriveno celoj našoj zemlji i njenom opstanku“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, Srbija će ukinuti vize koje traži EU.

„Nema problema, ukinućemo vize. Nema problema, uskalasićemo se. Problem je u Srbiji? Mislite da će biti dovoljno? Neće biti ni vest. Da uvedemo sankcije zato što njima smeta da postoji zemlja koja želi da ima slobodno mišljenje i koja nikoga nije ugrozila“, pitao je Vučić.

Vučić dodaje da, ako postoji još jedna zemlja u problemu, onda je i njima lakše.

„U poslednje 23 godine nismo bili u ovako teškoj situaciji, a da nikome ništa nismo uradili“, zaključuje Vučić.

(A. S.)