Politika 02.06.2021.

Vučić: Ako ostane, visoki predstavnik moraće da podnosi izvještaje i Srbiji

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će od sada tražiti da visoki predstavnik u BiH podnosi izvještaj o svom radu i Srbiji i poručio da neće podržati provođenje bonskih ovlašćenja i nametanje zakona i ustavnih rješenja bez saglasnosti tri konstitutivna naroda u BiH.

Na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka sa zvaničnicima iz Repubike Srpske i predsjednicima parlamentarnih stranaka, Vučić je rekao da će Srbija uvijek pomagati i podržavati Republiku Srpsku u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama i Dejtonskim sporazumom.

On je poručio da će Srbija početi da se ponaša u skladu sa onim što je potpisano, što predstavlja pozitivne međunarodne pravne norme i u skladu sa članom dva Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i obavezom visokog predstavnika da perodično izvještava UN, EU, SAD i Rusiju i druge zainteresovane strane o svom radu.

“Od sada ćemo da tražimo izveštaje od visokih predstvnika. Sledeći visoki predstanivici, ukoliko ostanu u BiH, ispunjavaće tu obavezu prema Srbiji”, naglasio je Vučić.

On je istakao da je veoma opasno igrati bonskim ovlašćenjima, nametanjem zakona i ustavnih rješenje bez saglasnosti tri naroda u BiH i Republike Srpske.

“Srbija neće podržavati provođenje u delo bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u Republici Srpskoj”, naglasio je Vučić.

(Srna, E.M)